Stop de ebola-ramp

Carla Brooijmans (Rode Kruis) blogt uit ebola-gebied

De strijd tegen ebola is nog niet voorbij. Ebola-coördinator Carla Brooijmans van het Nederlandse Rode Kruis, een van de hulporganisaties achter Giro555,  reisde af naar Guinee om de activiteiten te bezoeken van het Rode Kruis. Ze is nog maar net ter plekke of er komt een melding van enkele zieken in nabijgelegen dorpen.

“Mijn handen, en eigenlijk alles ruikt inmiddels naar chloor van het vele desinfecteren. Na een paar intensieve dagen in Guinee heb ik eindelijk even tijd om rustig te zitten en mijn ervaringen op te schrijven. Ebola heeft zich bijna over heel Guinee verspreid. Mijn bezoek richt zich alleen op de zone Guinée forestière. Een gebied op de grens met Sierra Leone en Liberia waar de eerste patiënt, nu alweer 12 maanden geleden, geïnfecteerd is geraakt. Ebola is een verschrikkelijke ziekte en om dit nu hier met eigen ogen te zien, is op zijn zachtst gezegd erg indrukwekkend.

Stijging van het aantal ebola-infecties

De ebola-epidemie in West Afrika is nog altijd niet bedwongen. In mijn eerste week in Guinee is er een grote stijging van het aantal infecties geconstateerd in Kissidougou, een stad 595 kilometer van de hoofdstad Conakry. Artsen van het Internationale Rode Kruis en experts op het gebied van hygiëne, logistiek en voorlichting zijn al enkele dagen in Kissidoudou aan het werk om het team van medewerkers en vrijwilligers van het lokale Rode Kruis-kantoor te versterken. Voor één dag voeg ik me bij hen.

Alarmmelding

Ik ben nog maar nauwelijks ter plekke of er komt een alarmmelding binnen dat in twee dorpen vlakbij verschillende mensen ziek zijn en de symptomen hebben die ook bij ebola horen. De Rode Kruis-teams die verantwoordelijk zijn voor het vervoer van patiënten staan al klaar en kunnen snel vertrekken met de ambulances. Van binnen zijn de wagens volledig afgedekt met plastic, zodat deze na het vervoer goed te desinfecteren zijn.

carla ebola ambulance.jpg

De ambulances zijn helemaal ingericht op het hygiënisch vervoer van ebola-patiënten.

Toestemming van de autoriteiten

Ik mag mee met de voorlichters en het desinfectieteam. Eerst melden we ons bij de autoriteiten van de prefectuur, het gebied waarin de beide dorpen zich bevinden. We leggen uit wat de situatie is en wat we gaan doen. Daarna vertrekken we snel naar het dichtstbijzijnde dorp. Daar aangekomen gaan de teams efficiënt te werk. We melden ons opnieuw, maar ditmaal bij het dorpshoofd en leggen uit hoe we te werk zullen gaan. Hij geeft toestemming en de teams beginnen direct met het aantrekken van hun beschermende kleding. Een protocol dat nauwgezet aangeleerd en gevolgd wordt. Zodra de patiënt in de ambulance zit, vertrekt deze naar het dichtstbijzijnde ebola-behandelcentrum in Gueckedou, dat zich op ongeveer twee uur rijden bevindt van Kissidougou.

Extreme voorzorgsmaatregelen

Het zeer besmettelijke virus vraagt extreme voorzorgsmaatregelen. Een vrijwilliger van het desinfectieteam gaat richting het huis van de patiënt om dit met chloor te desinfecteren. Op deze manier heeft het Rode Kruis sinds de uitbraak in heel Guinee al 17.738 huizen gedesinfecteerd.  Inmiddels zit ook de taak van de Rode Kruis-vrijwilliger die de patiënt in de ambulance heeft geholpen erop. Voorzichtig en behoedzaam ontdoet hij zich van zijn beschermende kleding. Zelfs het uitdoen van de beschermende pakken moet veilig gebeuren om niet besmet te raken. Ik neem de chloorlucht vandaag maar voor lief.”

Volg Carla op haar reis door het ebola-gebied. Ze bezoekt een behandelcentrum, is bij een voorlichtingssessie en woont een veilig en waardig uitgevoerde begrafenis bij. Het tweede deel en derde deel volgen komende dagen. 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.