Droogte Hoorn van Afrika

Borstvoeding in tijden van hongersnood

De eerste week van augustus was de Wereld Borstvoedings Week. Ook in de Hoorn van Afrika wordt o.a. door UNICEF alles op alles gezet om borstvoeding mogelijk te maken. Hulporganisaties actief in de Hoorn, delen geen poedermelk uit aan moeders met baby’s en jonge kinderen. In plaats daarvan wordt meer aandacht besteed aan voeding voor de moeder, zodat zij haar baby kan voeden. Er is alleen medicinale melk beschikbaar voor levensbedreigende situaties.

Moedermelk is altijd steriel. Juist in een situatie zonder schoon drinkwater en hygiëne, is het te risicovol om poedermelk als alternatief voor borstvoeding te geven. Bovendien geeft moedermelk een grotere bescherming en voedingswaarde die nodig is voor baby’s om te overleven. Ook moeders die gedurende een tijd zelf onvoldoende voeding binnen kregen, kunnen nog steeds voldoende borstmelk produceren. Stress remt wel de melkproductie. Maar als zij daarna tot rust komt en goed eet, komt de melk weer op gang. Als men overstapt op poedermelk verliest men de borstmelkproductie soms definitief.

Alleen bij een medische behandeling tegen acuut levensbedreigende ondervoeding krijgen kinderen therapeutische melk. De WHO heeft een code die wordt nagevolgd en die een duidelijke richtlijn geeft wanneer vervangende melk wordt gebruikt. Deze melk is speciaal voor dit doel ontwikkeld en verrijkt is met extra voedingsstoffen. Zelfs in een hongersnood is borstvoeding het beste alternatief.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.