Help slachtoffers Syrië

Bouw gemeenschapscentrum in nieuw vluchtelingenkamp

Sebastien Kuster werkt voor CARE in het nieuwe Azraq vluchtelingenkamp in Jordanië. “Het bestaande Za’atri vluchtelingenkamp raakt overvol, vandaar de opening van dit nieuwe kamp.” Met Giro 555-geld bouwt CARE hier een gemeenschapscentrum.

“De meeste Syrische vluchtelingen in Jordanië wonen niet in kampen maar verspreid in het land, vooral in stedelijke gebieden. Hun situatie wordt steeds moeilijker: de weinige middelen die ze meebrachten uit Syrië raken op en ze zijn niet meer in staat huur en eten te betalen. Het geld is simpelweg op. In het Za’atri vluchtelingenkamp worden essentiële diensten (zoals onderdak, water, voedsel, gezondheidszorg) continu verstrekt, maar het is een strijd om het toenemend aantal vluchtelingen in het kamp te huisvesten, ​​vandaar de opening van het nieuwe Azraq vluchtelingenkamp.

 

CARE speelt een sleutelrol in dit nieuwe kamp. CARE is de schakel tussen vluchtelingen en dienstverleners, en draagt er zorg voor dat vluchtelingen de juiste ondersteuning krijgen. Met Giro-555geld bouwen we een ​​gemeenschapscentrum in het kamp. Zo’n centrum is essentieel om ons werk goed te kunnen doen en de broodnodige steun te bieden aan vluchtelingen. In het centrum voeren we intakegesprekken met binnenkomende vluchtelingen om de behoeften van iedere vluchteling in kaart te brengen (bijv medicijngebruik, diëten).

Tevens kijken we welke vaardigheden ze hebben; een timmerman kan met zijn waardevolle vaardigheden bijvoorbeeld als vakman ingezet worden in het kamp. Ook even we er psychosociale hulp en bieden we inkomensgenererende trainingen aan om praktische vaardigheden aan te leren die ter plaatse zinvol zijn om geld mee te verdienen. Door de snelheid waarmee het geld van Giro-555 beschikbaar kwam, konden we zeer tijdig starten met de bouw van het gemeenschapscentrum, waardoor we er klaar voor zijn de vluchtelingen direct de juiste hulp te bieden zodra het kamp geopend wordt.

Beeld: David Gazashvili/Care – juli 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.