Samen in actie
voor Oekraïne

Burgers en hulpverleners samen de schuilkelder in

Steeds vaker loeien de sirenes en moeten Oekraïners schuilen voor luchtaanvallen. Dan duiken mensen kelders in of metrostations. Waar ze maar kunnen staan hulpverleners ook daar paraat. Ze hebben onze steun hard nodig.

Hoe groot het gevaar is, bleek maandag nog, toen tientallen doden vielen bij een bombardement op Charkov, de tweede grootste stad van het land. 

Schuilen tijdens luchtaanvallen
Mensen schuilen tijdens luchtaanvallen in Lutsk

Burgers en hulpverleners samen de schuilkelder in

Als het luchtalarm door de straten klinkt, moeten ook Oekraïense hulpverleners schuilen. Zoals die van Caritas, lokale partnerorganisatie van Cordaid. En als ze dan toch ondergronds moeten gaan, dan leggen ze daar voorraden aan met hulpgoederen voor vrouwen, kinderen en mannen die net als zij bang afwachten.

Hier zie je hoe het eraan toegaat in die schuilkelders:

Bovengrond, ondergronds, overal is hulp nodig

Boven en onder de grond, buiten en binnen de Oekraïense landsgrenzen, overal hebben mensen hulp nodig. Vrijwilligers en professionals van Caritas zijn dan ook in het hele land actief.

schuilen in kerk
Opvang in een kerkgebouw in Lviv.

“Ze vernietigen onze steden, maar wij gaan door met helpen”

“De bezetter vernietigt onze steden, onze huizen, zelfs onze speeltuinen. Maar wij gaan door met mensen helpen. En ons verlangen naar vrede en vrijheid krijgen ze niet kapot”, zegt Vyacheslav Grynevych van Caritas in Oekraïne. “In Charkov, Odessa, Lutsk, Lviv, Berdiansk en op veel andere plekken doen we wat we kunnen. We delen voedsel, medicijnen, zeep en andere verzorgingsmiddelen uit. We doen medische controles, slaan levensmiddelen in voor vluchtelingen en zorgen dat kinderen in gevaar kunnen schuilen.”

Nederland solidair

Hulpverleners en vrijwilligers ter plekke geven niet op. Ondanks de angst, de onzekerheid en het gevaar gaan ze door.  Ze kunnen alle steun van de wereld gebruiken. Help jij ook?

Geef nu button
Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.