Stop de ebola-ramp

Buurtzorg in Liberia voorkomt trauma’s

Save the Children, één van de hulporganisaties achter Giro555,  heeft het eerste Community Care Centrum (CCC) in Liberia geopend. Zo krijgen mogelijke ebola- patiënten snel toegang tot hulp en kunnen ze in hun eigen omgeving behandeld worden.

In een CCC kunnen zieke mensen snel geïsoleerd worden. Ze worden behandeld door lokaal aanwezig medisch personeel. Hiermee worden trauma’s, veroorzaakt door een de fysieke scheiding van patiënt en familie, zoveel mogelijk beperkt. Het nieuwe centrum in Magribi County heeft 30 bedden en aparte afdelingen voor verdachte en bevestigde ebola- patiënten.


Hulpverleners aan het werk in het CCC in Margibi in Liberia. Foto: Save the Children 

”Er zijn nog steeds mensen in Liberia die thuis sterven en niet naar een kliniek komen”, zegt Greg Ramm, directeur van Save the Children in Liberia. ”Dit nieuwe centrum, dichtbij huis, vermindert de kans dat patiënten andere mensen besmetten. Ze worden verzorgd totdat ze, bij een positieve test, worden overgedragen aan een Ebola Treatment Unit (ETU). Bij een negatieve test worden mensen doorverwezen naar een lokaal gezondheidscentrum.”

Het CCC is zo gebouwd dat bezoekers en patiënten elkaar kunnen zien en spreken. Dit helpt om mythes over de behandeling van ebola weg te nemen. Save the Children streeft er naar om overlevers van het ebolavirus, die nu immuun zijn geworden, in te zetten voor werk in het centrum. Zij kunnen patiënten goed vertellen wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren.

Verschillende hulporganisaties maken plannen om nog 65 andere CCCs in andere regio van Liberia op te zetten. Save the Children bouwt er nog 10 bij in Margibi.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.