CARE: coronapandemie zet gezondheidszorg Jemen verder onder druk
Meer dan zes jaar conflict in Jemen heeft de infrastructuur van het land verwoest. De gevechten hebben aanzienlijke schade aangericht aan essentiële faciliteiten, waaronder water-,sanitaire- en medische voorzieningen.

“Corona heeft onze situatie verergerd”, zegt Radeah (36), weduwe en moeder van zeven kinderen.
“Het coronavirus heeft onze situatie verergerd”, zegt Radeah, een 36-jarige weduwe en moeder van zeven kinderen. Radeah woont in een kleine tent in het kamp Qa’attah Alwadi in het gouvernement Taizz. Door het gebrek aan adequate water- en sanitaire voorzieningen zijn basis preventiemaatregelen zoals handen wassen erg moeilijk voor ontheemden zoals Radeah en haar kinderen. “We zijn bang om het coronavirus op te lopen, maar we kunnen niets doen om onszelf te beschermen”, vertelt ze.
Toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen is cruciaal om uitbraken van ziekten te voorkomen. Door de omstandigheden in Jemen loopt de bevolking een zeer groot risico op verschillende, zeer besmettelijke ziekten. Zelfs vóór de coronapandemie worstelde het land al met dodelijke ziekten zoals cholera, knokkelkoorts en malaria.
Slechts de helft van alle gezondheidsfaciliteiten in Jemen functioneert volledig. De coronacrisis heeft extra druk gelegd op het toch al zeer kwetsbare gezondheidssysteem in het land. Door eerdere uitbraken van diverse ziekten en een gebrek aan middelen, is de gezondheidszorg in Jemen niet meer in staat het hoofd te bieden aan een nieuwe pandemie.
In het gouvernement Amran beschikt het kraam- en kinderziekenhuis niet over essentiële benodigdheden, apparatuur en financiële middelen om te voorzien in de broodnodige gezondheidszorg voor moeders en baby’s. “We hebben dringend persoonlijke beschermingsmiddelen en sterilisatoren nodig”, zegt doctor Hadi, directeur van het ziekenhuis. Om de verspreiding van corona in gezondheidsinstellingen te voorkomen, heeft CARE mede met Giro555-geld beschermingsmiddelen, hygiënematerialen en sterilisatoren aan het ziekenhuis verstrekt. “Nu kan er op de kinderafdeling en in de laboratoria weer veilig worden gewerkt”, aldus Hadi.
20,7 miljoen Jemenieten – 66% van de bevolking – hebben naar schatting humanitaire hulp nodig. En in de context van de coronapandemie zijn hun behoeften alleen maar groter geworden. De humanitaire hulpoperatie in Jemen is de grootste ter wereld. Vanwege het langdurige conflict en de nieuwe uitdagingen die worden veroorzaakt door de snelle en brede verspreiding van corona, blijft de behoefte aan hulp echter groeien en blijft CARE hulp bieden.
Foto ziekenhuis: Ammar Alhajj/CARE
Foto Radeah: Sarah Alabsie/CARE