CARE: “Per 4×4 de bergen in om rijst te brengen”

Een medewerkster van CARE giet rijst over in kleinere zakken voor transport

Een vrachtwagen vol zakken rijst door de straten van een verwoeste stad manouvreren kent zo zijn uitdagingen. Geknakte electriciteitsmasten zwaaien heen en weer, telefoondraden en omgevallen palen versperren de weg en overal ligt puin, vertelt Laura Sheahan, senior communicatiemedewerker van CARE.

“Tien dagen na de tyfoon proberen we een vrachtwagen van CARE over een half geblokkeerde brug te rijden zonder de omgevallen elektriciteitsmasten te raken. Een week na de storm heeft CARE eten uitgedeeld in Ormoc zelf. Nu proberen we mensen in meer afgelegen gebieden te bereiken. Medewerkers van CARE´s lokale partner, ACCORD, hebben dag en nacht gewerkt om een grote scheepslading rijst de haven in te krijgen. De volgende uitdaging is om de rijst in het pakhuis te krijgen.

Na enkele kilometers stopt de vrachtwagen. We springen eruit en inspecteren de banden – is er een lek? Een grote steen blijkt vast te zitten tussen de dubbele banden. We wrikken de steen eruit en rijden verder, voorbij omgewaaide bomen en lange rijen mensen die wachten om hun mobiele telefoon op te laden.

Aangekomen bij het pakhuis laden vrijwilligers van ACCORD de zware zakken uit, openen ze en gieten de rijst over naar kleinere zakken. Ze werken door tot middernacht. De kleinere zakken kunnen in de voedselpakketten bestemd voor de mensen in verafgelegen gebieden van Leyte.

De komende dagen zullen we proberen deze mensen die ver buiten de stad wonen te bereiken. Vanaf de kust lopen steile wegen met grote gaten de bergen in, waar gewassen zoals kool en tomaten zijn weggespoeld. Boeren hebben nu niets meer om te verkopen of te ruilen voor rijst en hebben geen geld achter de hand om eten te kopen. Met behulp van 4×4 trucks en een portie geluk hopen we hen te bereiken. Zij rekenen op onze hulp.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.