Aardbeving Haïti

Cholera nu ook bevestigd in Port-au-Prince

De cholera uitbraak in Haiti heeft zich alsnog verspreid naar de hoofdstad Port-au-Prince. De eerste doden zijn gevallen en 73 mensen worden behandeld voor de ziekte. In totaal worden er zo’n 120 gevallen vermoed, waarvan 114 in Cite Soleil, een van de grootste sloppenwijken van Port-au-Prince en een plek waar cholera snel verspreid zou kunnen worden vanwege de slechte sanitaire en hygienische omstandigheden.

De eerste officiele cholera besmetting in Port-au-Prince was een 3-jarig jongetje dat werd getest nadat hij met alle symptomen  (uitdroging, misselijkheid, overgeven en diarree) naar een lokaal ziekenhuis was gebracht. Hoewel er eerdere gevallen van cholera in de hoofdstad waren waargenomen waren dit mensen die vanuit het besmette Artebonite gebied naar Port-au-Prince waren afgereisd en de infectie met zich meedroegen. Dit jongetje heeft de hoofdstad nog nooit verlaten waardoor het duidelijk is dat het om een compleet nieuwe besmetting gaat.

Ondertussen is de groei van nieuwe gevallen van cholera op andere plekken in het land ook toegenomen. Tot nu toe zijn er 583 mensen omgekomen als gevolg van cholera terwijl er meer dan 9000 mensen besmet zijn. De Pan American Health Organisation (PAHO) zegt dat ze verwacht dat er in de komende jaren nog vele tienduizenden Haitianen besmettingen zullen oplopen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.