Samen in actie
voor Oekraïne

Contant geld laat Oekraïners weer zelf keuzes maken

Rode Kruis-hulpverlener Arnold van der Werff keerde onlangs terug uit Oekraïne en Moldavië. Het Internationale Rode Kruis levert hier onder meer voedselhulp, bevoorraadde ziekenhuizen en heeft watervoorzieningen gerepareerd. Arnold en zijn team keken daarnaast ook naar maatwerkoplossingen, zoals contant geld. Arnold vertelt hoe deze vorm van hulp gevluchte Oekraïners een beetje meer waardigheid en zelfbeschikking teruggeven.

Het Internationale Rode Kruis helpt in Oekraïne en buurlanden met hulpgoederen, waaronder voedsel.

Wasmachines en drogers
“De vluchtelingen worden in het westen van het land veelal opgevangen op centrale opvangplekken zoals sporthallen”, vertelt Arnold. “Mensen gingen op de vlucht met een tasje kleding, maar na een aantal dagen heb je deze voorraad kleding flink gebruikt en wil je iets schoons aan kunnen trekken. Wasserettes bestaan niet in Oekraïne, dus hebben we lokaal wasmachines en drogers laten installeren. Niet iets waar je in eerste instantie aan denkt, maar van groot belang om menswaardig te leven.”

Vrijwilligers bieden psychosociale ondersteuning, ook aan kinderen

Hulp in de vorm van contant geld
Lokale inkoop is belangrijk. Daarom zet het Internationale Rode Kruis in op hulpverlening in de vorm van contact geld. Arnold: “Misschien wel het grootste voordeel daarvan: je geeft vluchtelingen enigszins regie terug over hun leven doordat ze zelf beslissingen kunnen nemen over hoe ze hun geld besteden.” De meeste mensen gebruiken het geld om bijvoorbeeld verse groenten of fruit te kunnen kopen, maar dit wordt niet opgelegd. “Een Oekraïense vluchteling in Polen maakte grote indruk op mij doordat ze ervoor koos om met een deel van het bedrag dat op haar Rode Kruis-prepaid creditcard stond haar dochter aan een aantal danslessen te laten deelnemen.” Arnold vervolgt: “Ze hadden de vader van het gezin verloren en veel meegemaakt op hun vlucht. De moeder hoopte het meisje op deze manier wat plezier terug te geven en contact te kunnen geven met leeftijdsgenootjes. Dit kleine bedrag was op deze manier voor zowel moeder als dochter van heel grote betekenis.”

Sinds maart heeft het Internationale Rode Kruis evacuaties uit Sumy en Mariupol gefaciliteerd waarbij meer dan tienduizend burgers naar een veiliger plek in Oekraïne zijn gebracht.burgers naar een veiliger plek in Oekraïne gebracht.
Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.