Stop de ebola-ramp

Cordaid: 6 keer succes in de strijd tegen ebola

De ebola-uitbraak van 2014 en 2015 is bijna voorbij. Gelukkig maar, want nu kunnen mensen in Sierra Leone, Liberia en Guinée weer verder bouwen aan hun toekomst. Tijdens en na de epidemie heeft Cordaid geholpen 441.180 patiënten te behandelen en de kwaliteit van de zorg flink te verbeteren.

Samen met een team van hulpverleners en journalisten is Cordaid-directeur Simone Filippini op weg naar Sierra Leone. In 2014 brak daar de ziekte ebola uit, die uiteindelijk 11.316 mensen het leven kostte. Maar nu is dat voorbij: zowel Sierra Leone als buurlanden Liberia en Guinée zijn nagenoeg ebolavrij verklaard.

Giro555 actie
De Giro555-inzamelingsactie tegen ebola, waarbij Cordaid voorzitter was, leverde maar liefst 10.571.696 euro op. Met dat geld heeft Cordaid een groot programma uitgevoerd om de gezondheidszorg in Sierra Leone te verbeteren. Bijvoorbeeld door dokters en verplegers te trainen, of door te investeren in klinieken en hygiënevoorlichting. Ook andere organisaties achter Giro555 hielpen met man en macht.

Resultaten in beeld
Vandaag bezoeken Simone Filippini en de journalisten twee gezondheidsprojecten die zijn opgezet dankzij het in Nederland ingezamelde geld.

Hier zie je de zes grootste successen van het afgelopen jaar:

6_Facts_and_Figures_NL

“Ik wil iedereen bedanken die heeft geholpen bij het PBF-plus programma in Bombali,” zegt verloskundige Christiana, die de baas is over een kliniek in Masuba. “Het heeft ons gestimuleerd de patiënten weer terug te brengen naar de kliniek. Ik zag een echte verandering in mijn team – ze behandelen de patiënten met nieuwe energie. We hebben onszelf verbeterd, vooral omdat we nu weten dat onze inzet meteen wordt beloond!”

Hoe nu verder?
Hulporganisaties bereiden zich nu voor bij de hulp van het herstel van ebolavrij verklaarde landen. Want door de ebolacrisis zijn veel mensen hun inkomen kwijtgeraakt. Het gemis van gestorven naasten is groot. Kinderen zijn wees geworden en moeten door anderen worden opgevangen. Verder is het aantal tienerzwangerschappen omhoog geschoten, omdat jonge meisjes tijdens de epidemie kwetsbaarder waren voor misbruik.

Siapha Kamara, directeur van partner SEND zei daarover: “Ebola is onder controle. Maar het zal nog zeker vijf of zes jaar duren om Sierra Leone weer op het niveau van vóór de crisis te brengen. Hoewel het sociale aspect heftig is, is de schade voor de economie nog veel groter.”

Nieuwe gezondheidsprojecten
Cordaid gaat daarom door met haar werk in West-Afrika. Het PBF-plus programma voor de gezondheidszorg wordt voortgezet, en daarnaast komt er een programma voor seksuele voorlichting voor jongens en meisjes door partner Health Poverty Action (HPA).

Investeren in de economie
Cordaid investeert ook flink in microkredieten en training voor kleine bedrijven en startende ondernemers, zodat iedereen met een goed businessplan zo snel mogelijk aan de slag kan.

Bron: cordaid.orgNieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.