Aardbeving Haïti

Cordaid helpt stel met huis voor huwelijksnacht

Solages Raymonde is 27 en moeder van 3 kinderen. Net als veel andere Haitianen verloor ze tijdens de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010 haar huis. 

SolagesDe afgelopen maanden waren moeilijk voor Solages: met haar drie kinderen woonde ze in een tijdelijk onderkomen in Carrefour, buitenstad van Port-au-Prince. “Normaal werk ik altijd als naaister,” vertelt ze terwijl ze naar haar naaimachine wijst, “maar de afgelopen maanden was het vaak moeilijk om genoeg werk te vinden. Door de aardbeving hadden veel mensen geen geld om kleren te laten maken.”
Net getrouwd
Toch was er ook goed nieuws: het werd bekend dat Cordaid zou beginnen met het neerzetten van hun eerste huizen in de buurt, en het werd al snel duidelijk dat Solages en haar drie kinderen in aanmerking zouden komen voor één van deze huizen. En was dat al goed nieuws, haar vriend vroeg haar ook nog eens ten huwelijk. Er werd besloten nog voor het eind van het jaar te trouwen.

Er was alleen één probleem: Cordaid was dan al wel begonnen met het bouwen van Solages’ huis maar het zou bijna onmogelijk worden om dat huis nog voor het eind van het jaar, en belangrijker nog voor het weekend van het huwelijk, af te krijgen. “We hadden geen plek om onze huwelijksnacht door te brengen en geld voor een hotel hadden we niet. We hebben Cordaid toen gevraagd of ze ons konden helpen om het huis alsnog af te krijgen om zo toch wat privacy te hebben” vertelt Solages met een lach.

Nieuw HuisMet nog maar een paar dagen te gaan werd er druk op zoek gegaan naar oplossingen en al snel werd er van alle kanten hulp aangeboden: “Cordaid regelde via een bevriende organisatie zeilen waar we tijdelijke muren mee konden maken. En lokale ‘bosses’ (aannemers) hebben op eigen initiatief een vloer in ons huis gemaakt. De materialen die we nodig hadden hebben we gekregen van mensen uit de buurt,” vertelt Solages. “En de versieringen op de muren, die hebben we zelf geverfd.”

Als gevolg van de spontane buurtactie stond het huis er binnen enkele dagen. “Hetzelfde weekend zijn we in de kerk hier vlakbij getrouwd en hebben we ‘s avonds een groot feest gegeven in ons nieuwe huis,” vertelt Solages’ kersverse man. “Uiteindelijk kwamen er meer dan 100 mensen op bezoek en hebben we een fantastische avond gehad.”

Het pasgetrouwde stel is ontzettend gelukkig met het huis dat Cordaid samen met de buurt heeft neergezet: “het voelt alsof ik het nieuwe jaar ben begonnen met een nieuw leven. Ik heb een fantastische man en een nieuw huis. Dat had ik een paar maanden geleden niet durven dromen,” aldus Solages.

Nieuw Huis

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.