Aardbeving Haïti

Cordaid voetbaltoernooi in kamp Port-au-Prince groot succes

Sport leeft. Ook hier in Haiti is sport, en dan met name voetbal, dé manier om even te kunnen ontsnappen aan de moeilijkheden in het dagelijks bestaan. Met name voor de grote groep mensen die door de aardbeving getraumatiseerd zijn is dit dagelijkse bestaan zwaar: goede psychologische zorg is er in Haiti niet en de angst voor een nieuwe aardbeving zit er bij velen nog altijd goed in. Het is dan ook vooral voor deze kwetsbare groep mensen dat Cordaid Mensen in Nood een mental health programma heeft opgezet waar activiteiten als voetbal en andere vormen van sport, spel en onstpanning centraal staan.

Recent was het zo ver: Cordaid’s eerste grote voetbaltoernooi in één van de grootste kampen van Port-au-Prince, Camp ACRA. In het kamp leven nog altijd duizenden mensen in afwachting van een nieuwe plek om hun leven weer op te kunnen bouwen. De leefomstandigheden zijn er moeilijk en de spanningen lopen er soms hoog op. Het was een van de kampen die waren uitgekozen door sociale werkers die door Cordaid’s zijn opgeleid in het verlenen van ‘eerste psychosociale hulp’ in hun eigen gemeenschap.

Na enige voorbereidingen in samenwerking met de lokale kampcommissie verspreidde het nieuws over een Cordaid voetbaltoernooi zich als een lopend vuurtje. De kampbewoners zelf organiseerden de teams, coaches en scheidsrechters, en Cordaid zorgde voor de financiering, de shirts, het entertainment, en de prijzen waarvoor gestreden werd.

voetbal wedstrijd Cordaid Haiti

voetbal wedstrijd Cordaid Haiti

Dat er enorme belangstelling was voor het toernooi was meteen al duidelijk: meerdere teams schreven zich binnen no-time in en voor het eerste fluitsignaal al stonden er duizenden supporters langs de zijlijn om hun favoriete teams te steunen. De sfeer was 1,5 week lang uitstekend: de muziek en het vermaak tijdens de wedstrijden deden hun werk en een commentator hield de spanning er elke wedstrijd goed in. Een zinderende finale die na afloop door de kampbewoners, onder toeziend oog van de VN, uitbundig gevierd werd maakte het succes helemaal compleet.

Coach met cup

Het is door initiatieven als deze dat mensen de mogelijkheid hebben om, ondanks de zware omstandigheden in het dagelijks leven, toch even te kunnen ontspannen. Ook vormen de activiteiten voor Cordaid een moment om veel mensen te bereiken met informatie over hoe om te gaan met stress en trauma veroorzaakt door de aardbeving. Cordaid heeft met dit soort psychosociale activiteiten nu al meer dan 85,000 mensen bereikt. Daarnaast zijn er nu al meer dan 100 sociale werkers opgeleid om hulp te bieden aan mensen met trauma als gevolg van de aardbeving.

 

 

Vlak na het winnende doelpunt

De VN houden orde

Massa's mensen bij de prijsuitreiking

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.