Cordaid Mensen in Nood

Cordaid Mensen in Nood werkt samen met de organisaties uit het Caritas netwerk. Noodopvang voor de slachtoffers is topprioriteit. In Cebu is meteen na de ramp een logistiek centrum ingericht. Een logistiek expert van Cordaid Mensen in Nood was tot begin december ter plekke om de logistiek te coördineren. Momenteel is er een tijdelijk Cordaid team dat het programma voor de volgende fase opzet. De hulp wordt nauw gecoördineerd met de lokale autoriteiten en de lokale bevolking. Lokale bedrijven helpen ook mee met het verspreiden van de goederen.

De focus in de eerste drie maanden ligt op het leveren van middelen waar direct behoefte aan is: reparatie kits voor onderdak, voedsel, huishoudartikelen en het starten van het herstellen van levensonderhoud aan gemeenschappen die het hardst getroffen zijn. Wij zijn momenteel bezig onze strategie voor de langere termijn handen en voeten te geven. Veel mensen zijn naast hun onderdak en bezittingen hun belangrijke inkomstenbronnen kwijtgeraakt. Cordaid zal in de volgende fase in ieder geval ook aandacht geven aan het aanbieden van tools zodat mensen zelf weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, onderdak (en sanitaire voorzieningen) en risicovermindering voor een eventuele volgende ramp. Dit alles natuurlijk in nauw overleg met de lokale bevolking en door gebruik te maken van coördinatie- mechanismen.

Waar we in de eerste maand rapporteerden op de resultaten die wij als onderdeel van het Caritas netwerk behaalden, rapporteren wij vanaf nu alleen nog over de resultaten die direct te verbinden zijn aan onze specifieke bijdragen:

– 2,580 zeildoeken, 250 rollen touw, 7,470 kilo spijkers en 520 hamers en handzagen zijn gedistribueerd in Ilo-Ilo, Capiz, Aklan, Antique and North Cebu.

– 570 complete onderdak kits zijn onderweg naar Coron (Palawan).

– 3,915 families hebben zeildoeken ontvangen in Leyte

– 7,100 huishoudkits (non-food) zijn onderweg naar Leyte en zijn gepland om begin januari gedistribueerd te worden

– 5,000 huishoudkits (non-food) zijn onderweg van Manila naar Coron (Palawan) om voor het einde van het jaar gedistribueerd te worden.

– 3,400 zeildoeken zijn gedistribueerd in Ormoc (Leyte)

– 1,600 zeildoeken zijn gedistribueerd in Palo (Leyte)

– Een Cordaid partner heeft in totaal 480 lampen op zonne-energie ontvangen, waarvan al 125 aan families in Bohol zijn gegeven.

– Medische kits zijn overhandigd aan UNFPA en worden gedistribueerd aan medische instituties.

– In Noord-Palawan heeft een evaluatie/assessment plaatsgevonden naar de behoeften en capaciteit die mensen daar op het gebied van onderdak, hygiëne en herstel van inkomstenbronnen hebben. De resultaten van dit assessment zullen worden gebruikt om een programma te ontwikkelen.

– In Samar en Leyte hebben snelle evaluaties/assessments plaatsgevonden naar de behoeften en capaciteit die mensen daar op het gebied van onderdak, hygiëne en herstel van inkomstenbronnen hebben. De resultaten van deze snelle assessments worden gebruikt om te bekijken of een gezamenlijk programma ontwikkeld kan worden.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.