Creatief en technisch


 
Misschien is het een goed idee om voor dit probleem eens te rade te gaan bij de lobby van de telecom mensen.
Immers, een hele tijd geleden, gedurende de operatie decibel, moesten ALLE telefoonnummers in Nerderland tiencijferig worden. De nationale alarmcentrale heeft toen een ontheffing afgedwongen, om alsnog het driecijferige nummer 112 te mogen gebruiken.

Ik vind het niet meer dan redelijk, dat als wijzelf in nood zijn, dan
112 kunnen bellen, maar als onze medemensen in nood zijn, dat wij dan
555 kunnen ( blijven ) gebruiken.
Hopelijk zijn de financiele mensen net zo sociaal voelend als hun collega’s in de telecom, en wordt er een mouw aan gepast. NB. 112 is in geheel Europa hetzelfde, waarom niet in heel Europa één giro-nummer 555?
René van der Rijst


 

Een visueel ezelsbruggetje zou het kunnen zijn voor een tv campagne. Je ziet eerst jullie eigen .gif afbeelding van jullie site. https://giro555.nl/wp-content/uploads/2014/01/giro5551.gif Deze twee stippen draaien samen 90 graden en vormen zo een “8”! Dan het bericht dat er inderdaad 8 nullen bij komen. Deze “8“ wordt vloeiend kleiner en daaruit komen 8 nullen (of kleine stipjes) die op hun plaats komen te staan binnen NL 0 8 INGB 0 0 0 0 0 0 0 555 en vervolgens eindigt de kleiner wordende 8 op zijn plaats in het iban nummer en vervagen de stippen en staat er daadwerkelijk een 8 (en wellicht ook de nullen) op de goede plaats.

Dennis Gerritsen


Internet:
Ik zou adviseren om een linkje te maken naar iDeal en andere betaalmogelijkheden. Net zoals je bij een webwinkel betaald. Het bedrag dat je wilt storten is dan in te vullen voordat je echt inlogt bij je bank om te betalen. De link is dan het nieuwe betaalnummer (NL08 INGB 0000 0005 55), inclusief alle nieuwe cijfers en getallen.

Teletekst:
Vragen of je gebruik mag maken van teletekst van zowel de publieke omroep als de commerciële omroepen. Op de teletekstpagina staat dan het nieuwe nummer vermeld. Het volledige nummer en iets vereenvoudigd.
Vereenvoudigd:
NL08 –> is als het internationale kenmerk van Nederland bij telefoneren (31)
INGB –> staat voor ING B(ank)
de nullen –> zeven maal 0
555 –> de vertrouwde cijfers 555

Als je het IBAN-nummer ziet voor de eerste keer, lijkt het nogal verwarrend. Ik denk dat als het verwarrende nieuwe IBAN-nummer opbreekt in stukjes (of stappen, zoals u wilt), mensen het eerder zullen snappen. De 555 is dan nu niet meer het het gironummer, maar de teletekstpagina waarop te lezen is waar je geld naar over te maken.

Dus niet zo zeer een ezelsbruggetje, als hopelijk een praktische manier voor mensen om geld over te maken.

Jan Wijngaard


Mijn dochter van 10 kwam op het prachtige idee om alleen het moeilijke deel in het nummer centraal te stellen middels een ‘ nummer bord ‘.

Het nummer bord kan dan mooi grafisch gelanceerd worden als : NL 08-ING-B. De 7 nullen en het 555 worden er onder gezet!

Jorrit Mulder


1. De kopieerknop
Met een redelijk simpel script plaats je op jullie website en op die van andere goede doelen en website (in tijden van een ramp) een knop die de IBAN-code op je klembord zet. Een simpele CTRL-V is dan genoeg.
Voorbeelden hier en hier (denk ook aan iPad, zonder javascript)

2. Woordelijk invoeren
Zorg, met behulp van de banken, dat mensen in het veld ook een naam in plaats van rekeningnummer in kunnen vullen. Dat het werkt zoals hier op deze foto, vooraf gevuld met goede doelen. Dit is gewoon handig toch, daar willen de banken vast wel mee helpen.

3. De bank helpt zelf al
Sommige bank zetten automatisch een rekening om naar IBAN. ABN AMRO doet het voor alle banken, behalve ING, dan krijg je een link naar een converter (te zien in het bijgevoegde screenshot).

Joris Cornielje


Ik vind het allemaal een beetje overdreven! Binnenkort weet eenieder niet anders, dan dat je 10 cijfers moet gebruiken! En dat het via de ING bank overgeboekt moet worden! Maak ’t misschien iets eenvoudgier, bv. NL08INGB7035 ( 7×0 – 3×5), maar al die rijmen en volledige zinnen, maken het er echt niet gemakkelijker op!
Suc6!
Mat Hurkxkens


Wat als jullie nou een QR in beeld doen tijdens de reclame waardoor mensen direct met hun telefoon naar een goede site kunnen gaan om geld te storten. Hierdoor hoeven ze niks te onthouden en aangezien mensen tegenwoordig bijna altijd wel hun telefoon in handbereik hebben zou dit een manier kunnen zijn waardoor mensen weer sneller geld kunnen storten.

Nanda van Dijk


 

Coco Spinsnoe


Ik zou overwegen een app voor de smartphones / tablets te ontwikkelen Bij het opstellen van 555 app automatisch verversen. Zodat gelijk actie doel zichtbaar is. De gebruiker/gever hoeft alleen het bedrag in te vullen en eventueel een beveiligingscode wanneer de gebruiker dat zo ingesteld heeft.
Bert den Boer


Waarom maken we niet gebruik van IBAN om de actie aan te geven waarvoor we geven.
Het IBAN bestaat uit de volgende combinatie alfanumerieke tekens:
1. een landcode bestaande uit twee letters volgens ISO 3166-1,
2. een controlegetal bestaande uit twee cijfers volgens ISO 7064,
3. een rekeningidentificatie bestaande uit maximaal 30 cijfers en letters

Hiervan gebruiken we in nederland de eerste 4 rekening identificatie om de bank aan te tonen. In overleg met de banken, kunnen we een “bank” registreren met de annotatie “Help”. Een IBAN voor een actie in mali zou dan kunnen zijn: NL24-HELP-DE-RAMP-MALI
Of voor de tsunami: NL16-HELP-ONS-TSUNAMI.

Op die manier is het ook makkelijker te verdelen welke donatie waar bij hoort. Dit kan dan gemarket worden als een stukje nieuwe transparantie (giro 555 is dan niet meer een grote hoop) i.v.m. de vele vertrouwen problemen van goede doelen.

Rolf Huisman


Is het niet mogelijk dat alle banken een gezamenlijke bonbank oprichten voor alleen goede doelen organisaties?
Een bonbank is een transactie rotonde tussen bank-gironummer van de donateur en de bank-girorekening van de organisatie(s). De bank-gironummers kunnen dan hetzelfde blijven als vorig jaar, bij de bonbank wordt automatisch door het lezen van het unieke alsmede het vertrouwde laatste deel van het bank-gironummer, het eerste deel van de IBAN automatisch eraan getriggerd. De bijdrage wordt dan direct naar het juiste bank-gironummer doorgesluisd. Voor de donateurs blijft het vertrouwd gemakkelijk. Jullie de broodnodige bijdrages en voor de belasting enz. ingedekt.
De donateur vult in de overschrijving als rekeningnummer: BB555 = Bonbank 555
De bonbank leest automatisch het nummer 555 en vult automatisch de trigger NL08INGB0000000 toe ter onthouding aan het getal 555. Leest het gedoneerde bedrag vervolgens en stuurt het door naar de bank- girorekening.
Dit kan voor E-bankieren en handmatige papieren versies.

Willem Moret

 


 

Kunnen de goede doelen gezamenlijk niet bij KPN, ofwel diegene die telefoonnummers uitgeven, een generiek telefoonnummer krijgen gevolgd door het unieke van de betreffende organisatie? Te weten nummer 100 of iets anders gemakkelijk te onthouden als generiek en dan 555 als uniek? De mensen die dan willen doneren kunnen voor het IBAN-nummer het nummer 100555 bellen. Ze krijgen dan een bandje die het gehele gironummer doorgeeft. Dat is gemakkelijk voor mensen die niet telebankieren of op internet moeilijk de weg weten, of die eenvoudigweg niet hebben.

Voor de gezamenlijke hulporganisaties belt men:  100555. Voor Vluchtelingenwerk: 100999

Margreet van Gaal

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.