Help slachtoffers Filipijnen

Dag 2 – Actrice Cystine Carreon blogt vanuit Filipijnen

Bijna een jaar nadat de verwoestende tyfoon Haiyan over de Filipijnen trok, bezoekt actrice Cystine Carreon het gebied. Zij wil met eigen ogen zien wat er met het geld gebeurt, dat mensen in Nederland overmaakten aan Giro555.

Lees hier haar ervaringen. De foto’s zijn van Sigrid Spinnox.

 

 

 

 

Dag 2

Vandaag zijn we op bezoek bij Abong Elementary School, een basisschool in het zwaar getroffen Abong bij Panay. Aan de poort worden we warm onthaald door de hoofdlerares en een groepje leerlingen. Ze doen ons zelfgemaakte kettingen van schelpen om. Ze hebben zoveel moeite gedaan om ons welkom te heten. Het overweldigt me.

Voor de storm was het, zo vertelde de directrice ons, één van de best presterende scholen uit het hele district. Een belangrijke school voor de bevolking. Maar Haiyan had de school zwaar beschadigd. Met de hulp van Save the Children is de school vandaag opnieuw in staat om ervoor te zorgen dat de leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen.

De school is prachtig. De tuin is keurig bijgehouden. Je ziet aan alles dat er met zorg wordt omgegaan. Terwijl we worden rondgeleid laat het schoolhoofd ons foto’s zien van hoe Abong Elementary School eruit zag vóór de storm. Het verschil met vandaag is werkelijk ongelofelijk. Het is moeilijk voor te stellen dat alles in het gebied zo vernield was.

Konden de kinderen nog naar school komen na de ramp?, vraag ik het schoolhoofd. Ze vertelt dat al een week erna kinderen bij de poort stonden om te vragen of ze alsjeblieft terug naar school mochten. En nog voordat alle omgewaaide bomen waren opgeruimd, nog voordat de gebouwen waren hersteld en nog voor de doorweekte boeken waren opgedroogd, stonden bijna àlle leerlingen weer te trappelen om terug naar school te mogen.

Niet enkel om te leren. Ook om het verdriet thuis even te vergeten. Om weer te kunnen spelen met vrienden en steun bij elkaar te vinden door even weer “normal” te mogen zijn. En zelfs al moesten ze in de brandende zon of in de stromende regen leskrijgen, ze beseften toen al ze dat ze straks in de nieuwe klaslokalen mogen zitten, gebouwd met het geld van Giro555.

Ik spreek ook met een groep moeders. Elk van hen heeft haar eigen verhaal. Over Haiyan, overoverleven, over armoede… Zaken waar ik in Nederland geen weet van heb.  Ze praten over simpele dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn, maar waar zij alleen van kunnen dromen.

Het maakt je klein, deze verhalen. Klein, en dankbaar voor het geluk dat je hebt. Maar de kracht die deze vrouwen hebben is onmiskenbaar. Door weer en wind, in armoede en chaos weten zij zich staande te houden en door te gaan met alle wilskracht en hoop die ze bezitten.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.