Help slachtoffers Filipijnen

Dag 3 – Actrice Cystine Carreon blogt vanuit Filipijnen

Bijna een jaar nadat de verwoestende tyfoon Haiyan over de Filipijnen trok, bezoekt actrice Cystine Carreon het gebied. Zij wil met eigen ogen zien wat er met het geld gebeurt, dat mensen in Nederland overmaakten aan Giro555.

Lees hier haar ervaringen. De foto’s zijn van Sigrid Spinnox.

Lees ook:
Dag 2 van het blog van Cystine
Dag 1 van het blog van Cystine

 

Na een bootreis van ruim een uur arriveer ik op een klein eiland, waar 600 vissersfamilies leven. Een hagelwit strand, wuivende palmbomen, een kristalheldere zee en een adembenemend uitzicht om jaloers op te worden, zijn voor hen dagelijkse kost. Paradijs is het zeker niet voor deze mensen. Tijdens Haiyan zijn de meeste huizen verwoest en de vissersbootjes zijn weggewaaid.

Ricco, een gepassioneerde en gedreven lokale medewerker van ICCO en Kerk in Actie, vertelt dat de eerste vraag van de organisatie aan de eilandbewoners was: “Wat hebben jullie nodig?”. De vraag lijkt misschien simpel, maar is natuurlijk van essentieel belang.

De vissers gaven aan dat zij het meest geholpen zouden zijn met nieuwe vissersboten. Nieuwe huizen hoefden niet, daar zouden ze zelf wel voor zorgen met de opbrengst van hun vangst. Dus zorgden ICCO en Kerk in Actie voor 75 vissersboten en een grotere vrachtboot waarmee de vis naar het vaste land gebracht kan worden. Om hun dankbaarheid te uiten, hebben de vissers ze wit met oranje geverfd: de kleuren van de organisatie.

Dankzij de vissersboten zijn de mensen op het eiland weer in staat om een bestaan op te bouwen. Dat is ook hard nodig, want de armoede die er heerst is enorm. Het vervangen van de noodtenten voor echte huizen heeft duidelijk geen prioriteit, want iedereen woont nog in een tijdelijk onderkomen. Deze zijn direct na de tyfoon rond de omgevallen bomen gebouwd en daar staan ze nog steeds.

De levensstijl van deze mensen raakt me zo. Ze vinden het helemaal niet erg om simpel te leven. Als ze hun eigen vis kunnen vangen en zichzelf kunnen bedruipen, dan zijn zij al tevreden. Ze leven van dag tot dag en met de getijden van de zee. Ze hebben zo weinig nodig om gelukkig te zijn… ze zijn totaal niet materialistisch en hebben maar kleine wensen. Eén van de vissersvrouwen vertelt mij dat ze zo blij is met een lange waterslang die door het dorp heen kronkelt. Nu hoeft ze drinkwater namelijk niet meer van ver te halen. Water is zo’n basisbehoefte en zelfs dat hebben zij lange tijd niet gehad.

 

 

Dan moet er alleen geen tyfoon over komen, want dan staan zij met lege handen. Nu, bijna 10 maanden later, zie ik grote bedrijvigheid op het strand met vissersbootjes die af en aan varen. Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor organisaties als ICCO/Kerk in Actie die er alles aan doen om deze mensen het nieuwe bestaan te geven die ze zo hard verdienen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.