Help slachtoffers Filipijnen

Dag 4 – Actrice Cystine Carreon blogt vanuit Filipijnen

Bijna een jaar nadat de verwoestende tyfoon Haiyan over de Filipijnen trok, bezoekt actrice Cystine Carreon het gebied. Zij wil met eigen ogen zien wat er met het geld gebeurt, dat mensen in Nederland overmaakten aan Giro555.

Lees hier haar ervaringen. De foto’s zijn van Sigrid Spinnox.

Lees ook:
Dag 3 van het blog van Cystine
Dag 2 van het blog van Cystine
Dag 1 van het blog van Cystine

Ik heb me erg verheugd op het bezoek aan het werk van hulporganisatie World Vision. Ik ga met hen een huizenbouw programma volgens het Build Back Better principe bekijken. Ik ben daar erg enthousiast over en ben benieuwd wat het precies inhoudt.

We beginnen de dag met een bezoek aan een voltooid huis. Het huis is zeer stevig gebouwd: op een betonnen fundering, gemaakt van palmhout dat tenminste tien jaar mee gaat, een zinken dak dat op elke golf is vastgenageld, dwarsbalken in muren en dak en bij elkaar gehouden door flinke bouten. Dit huis is zo stevig, dat zal niet snel de lucht in vliegen!

Build Back Better is meer dan een huis bouwen. Het is echt een gedachtengoed. De timmerlieden die het huis bouwen, zijn mensen uit de gemeenschap die een opleiding hebben gekregen in huizenbouw. Dit biedt hen niet alleen werk op korte termijn, maar geeft hen ook een betere kans op een baan in binnen- of buitenland met een goed inkomen.

Bij het tweede huis zie ik de mannen in actie: met oranje helmen op staan ze een huis in elkaar te timmeren voor een bejaard echtpaar. Hun huis raakte zwaar beschadigd door de tyfoon. Vlak voor de bouwval verrijst het geraamte van hun nieuwe thuis.

Ik ontmoet ook een weduwe. Ze is moeder van vier kinderen: twee dochters van acht en zestien en twee middelste zonen. De overeenkomsten tussen haar en mij zijn groot: we hebben onze zoon allebei Cian genoemd, onze dochters lijken op elkaar en net als ik is zij heel trots op haar kinderen.

World Vision kiest bij de selectie voor de meest kwetsbaren. Daarbij gaan ze niet over een nacht ijs: ze vragen om input van de lokale overheid en instanties en ook de inwoners van de dorpen hebben veel inspraak. Zij mogen allen via een stemming een gezin aanwijzen die volgens hen het meest in aanmerking komt voor een nieuw onderkomen. Dit maakt de kans op misbruik het kleinst en zo komt de hulp dus echt bij de mensen die dit het hardste nodig hebben.

Ik ben net zo enthousiast als ik van te voren gedacht heb: dit is echt een duurzame manier van hulpverlening. Hier worden geen hulpgoederen over de schutting gegooid, maar er is echt nagedacht over een blijvende verandering. Niet alleen voor de bewoners van de huizen, maar ook voor de gemeenschap. Mannen hebben weer een baan, de huizen kunnen tegen een stevige windstoot en de dorpsbewoners worden betrokken bij het proces.

Niet alleen World Vision maakt gebruik maakt van deze methode, maar ook andere hulporganisaties bouwen op deze manier nieuwe huizen met geld van Giro555. Ik ben World Vision dankbaar dat ik dit bij hen met eigen ogen heb mogen zien. Want als er nog enige twijfel zou zijn of de hulp met steun van het Nederlands publiek wel goed aan komt, dan zou deze nu echt weggenomen zijn.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.