Droogte Hoorn van Afrika

Dagboek Noord-Kenia: 30% bevolking acuut ondervoed

Najir Ahmend Khan coördineert het Cordaid Mensen in Nood hulpprogramma in Noord-Kenia. Net als in de rest van de Hoorn heeft het hier sinds eind 2010 nauwelijks geregend, de noodtoestand is afgekondigd. Zoals Najir elke dag op werkbezoeken moet vaststellen, neemt de veesterfte nu dramatische proporties aan, ook onder droogteresistente kamelen. Dieren die overleven migreren naar steeds verder gelegen graasgronden. Veemarkten verdwijnen en de vleesprijzen storten in.

Intussen schieten de prijzen van maïs, rijst, suiker en andere basisproducten de hoogte in. Volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is de prijs van maïs tussen mei 2010 en mei 2011 60 à 85% gestegen, die van suiker is verdubbeld. Acute ondervoeding onder kinderen is in Kenia met 78% toegenomen, volgens de Keniaanse overheid. In sommige districten, zeker in het noorden, is 30% van de bevolking acuut ondervoed. Nu is het hopen op regen in november en december. Cordaid Mensen in Nood biedt aan zo’n 200.000 mensen in Noord-Kenia noodhulp.

Lees het dagboek van Najir (PDF) dat afgelopen zaterdag in het Financieel Dagblad werd geplaatst.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.