Help slachtoffers Filipijnen

‘Dankbaar dat we nog leven’

CARE

Josephine Blanco (37) ontvangt haar voedselpakket van CARE, waarmee ze haar gezin twee weken lang kan voeden. Foto: Anders Nordstoga/CARE

Op een basketbalveld naast een basisschool die ernstig beschadigd is door tyfoon Haiyan, wacht Josephine Blanco (37) met meer dan 200 mensen in de rij om een voedselpakket te ontvangen van CARE. Een paar weken eerder was ze begonnen met de voorbereiding op de feestdagen. In Palo, in de provincie Leyte, had ze een beeld van de kerstman gekocht. “Tyfoons zijn niets nieuws voor ons. We zijn eraan gewend. Pas na een uur beseften we dat dit iets anders was”, legt Josephine uit. “Metalen platen en andere dingen vlogen in het rond, we schuilden gedurende twee uur. We waren zo bang. We huilden en we baden.” Op de terugweg van de distributie roept Josephine uit: “Dit pakket is mooi, we zijn er erg blij mee. Twee weken geen zorgen over ons eten.” In haar tas heeft ze een kilo droge bonen, vijf blikken corned beef, vijf blikjes sardines, een kilo droge vis, een halve kilo zout, een halve liter bakolie en twee kilo suiker. Haar man draagt twintig kilo rijst.

Josephine is niet van plan om Kerstmis af te blazen vanwege Haiyan. “We zullen Kerstmis vieren, want we zijn dankbaar dat we leven”, zegt ze. “Net voor Haiyan kocht ik een beeld van de kerstman, maar dat spoelde weg. Ik was ook van plan om een paar lampen te kopen, om het huis echt mooi te maken. Maar hoewel we niet eens een kerstster hebben, is het ok, want we zijn nog steeds samen”.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.