Help slachtoffers Filipijnen

‘Dankzij deze boot heeft mijn gezin geen honger’

Angie woont met haar gezin op het eiland Sicogon. Door tyfoon Haiyan verloren zij hun boot; hun bron van inkomsten. Angie ontving een van de motorboten die ICCO en Kerk in Actie financierde met het geld van Giro555. “Dankzij deze boot, heeft mijn gezin geen honger. Ik ga nu vaak mee met mijn man vissen, soms ga ik ook alleen aan het werk. We verkopen onze vangst op de markt. Met het geld dat we verdienen kopen we rijst en andere boodschappen.” Voordat Haiyan toesloeg had haar man een assistent die hielp bij het vissen, maar dat kan het gezin zich nu niet meer veroorloven. Het geld dat ze nu besparen, omdat Angie meegaat, wordt gebruikt voor de scholing van hun kinderen. ICCO steunt het werk van RIGHTS, dat opkomt voor de rechten van de mensen op Sicogon Island. RIGHTS ondersteunt de federatie voor Sicogon eiland boeren en vissers (FESIFFA). Grote commerciële vissers mogen niet vissen in de eerste tien kilometer vanaf de kust. De federatie ziet hierop toe en organiseerde een kustwacht ter bescherming van de vissers uit de dorpen. De boten van ICCO en Kerk in Actie worden ook ingezet voor de patrouilles. Ook steunt RIGHTS de vissers en boeren op Sicogon in hun strijd om op het eiland te blijven wonen. Een groot bedrijf wil de oorspronkelijke bewoners van het eiland verjagen, om het eiland te veranderen in een toeristenresort. De rechten van de mensen die hier al generaties lang wonen worden daarbij geschonden.

Foto: Evert van Bodegom, ICCO en Kerk in Actie

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.