Samen in actie
voor noodhulp

De 19-jarige Samjhana (Nepal) helpt als vrijwilligster bij het vaccinatieproces

Samjhana (19) woont in een dorp in het westen van Nepal. Haar land is hard getroffen door het coronavirus. Samjhana besloot zich aan te melden als vrijwilliger om mensen voor te lichten over het belang van vaccineren.

Samjhana blikt terug op de eerste maanden van de pandemie en op de angst die ze toen voelde. “Ik dacht dat we allemaal dood zouden gaan. Tijdens de eerste coronagolf was ik enorm ongerust en bezorgd. We mochten niet naar buiten vanwege de strenge maatregelen. Ik vond het moeilijk om thuis te blijven, want ik was nooit eerder zo beperkt geweest tot één ruimte.”

Samjhana geeft voorlichting als jongerenvrijwilliger

Toen de eerste lockdownmaatregelen wat losser werden, hoorde Samjhana over de mogelijkheid om jongerenvrijwilliger te worden bij een project dat in haar dorp werd uitgevoerd door Plan International. Ze besloot mee te doen om de mensen in haar gemeenschap correcte informatie te geven over het virus. Zo wilde ze haar gemeenschap motiveren om zich te laten vaccineren. Samjhana gaat nu langs de deuren om elk huishouden in haar gemeenschap te informeren over corona en het vaccin. Ze bespreekt het vaccinatieproces en wijst mensen op het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum.

Vrijwilligerswerk in een vaccinatiecentrum

Samjhana werkt daarnaast in een vaccinatiecentrum zelf. Ze vertelt bezoekers hoe ze zich aan de coronamaatregelen kunnen houden en ondersteunt zorgmedewerkers. Ze deelt er mondkapjes en handdesinfecterende middelen uit, en helpt de zorgmedewerkers om de vaccinatiegegevens van patiënten bij te houden. “Ook ik kreeg mijn vaccinaties in dit vaccinatiecentrum, ik was zo blij.”

Dankzij de Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ zijn via Plan International Nederland 1.215 vrouwelijke gezondheidsmedewerkers ingezet voor bewustwordingscampagnes. Ook wordt informatie verspreid via flyers, social media, radio en tv. Jongeren zoals Samjhana zijn hier actief bij betrokken. 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.