‘De chemotherapie kost 200 euro per sessie. Wat moet ik doen?’
Overleven in een burgeroorlog en dan op zoek naar medische zorg omdat je kind lijdt aan kanker. Het overkomt Ibtisan, de moeder van Tasinne. Ze verblijft nu in Jordanië en besteedt elke cent aan de medische zorg van haar 6-jarige dochter.
Ibtisan zit op de grond, omringd door haar vijf kinderen. Er is geen meubilair, slechts een paar kussens liggen verspreid over de vloer. Een meisje met een heldere rode muts valt direct op. Maar naam is Tasinne en ze is zes jaar oud. Ondanks het feit dat Ibtisan ook nog een acht maanden oude tweeling heeft, gaat haar aandacht vooral uit naar Tasinne. Ze zit op de schoot van haar moeder. Ibtisan knuffelt haar zo veel als ze kan. Tasinne heeft kanker.
Het waren niet de beschietingen of de kogels die Ibtisan deden besluiten om hun huis in Daraa te verlaten. Ook al is dit inmiddels een van de gebieden die het zwaarst is getroffen door de burgeroorlog in Syrië. “We leefden anderhalf jaar in voortdurende angst. We verbleven in ondergrondse schuilplaatsen en verlieten deze alleen om brood te halen. Het was zo gevaarlijk dat we moesten kruipen langs de straten.”
Toen werd Tasinne ziek. “Ze bleek nierkanker te hebben. Ik wist dat dat het moment was om te vertrekken. Er zijn in Daraa geen medische voorzieningen meer beschikbaar.”
Ibtisan moest haar man achterlaten in Syrië om hun huis te beschermen. Ze vluchtte samen met haar kinderen naar Amman, de hoofdstad van Jordanië, en woont daar nu in een appartement dat ze zich kan veroorloven. Ze loopt al twee maanden achter met de huur. Elke cent die ze krijgt, gaat nu naar de medische zorg die Tasinne nodig heeft. “De chemotherapie kost 200 JD (200 euro, red.) per sessie en ze heeft een sessie per week nodig tot in ieder geval juli dit jaar. Ze is zo ziek van de bijwerkingen van haar laatste sessie. Ik wil graag met haar naar de dokter, maar dat kost ook weer geld. Wat kan ik doen?”
Het gezin wordt inmiddels ondersteund door de organisatie CARE Nederland, een van de deelnemers van de Samenwerkende Hulporganisaties. CARE Nederland helpt vrouwen en kinderen die de burgeroorlog zijn ontvlucht met niets. De organisatie biedt gezinnen als dat van Ibtisan contact geld om bijvoorbeeld eten te kopen en huisvesting te betalen. Ook biedt de hulporganisatie psychosociale ondersteuning, kleding, dekens, matrassen en kachels.
Het aantal slachtoffers groeit zo snel, dat er bij lange na niet voldoende hulp is voor iedereen. Help gezinnen als die van Ibtisan en geef aan Giro555.
Nieuwsoverzicht