Help slachtoffers Filipijnen

De Filipijnen na Haiyan: beter voorbereid op toekomstige rampen

Ruim twee jaar geleden richtte supertyfoon Haiyan een enorme chaos aan in de Filipijnen.  Nederland toonde op een hartverwarmende manier medeleven met de slachtoffers en bracht met een Nationale Actie ruim 36 miljoen euro bij elkaar om hen te helpen. Vandaag verscheen het eindrapport over de hulp, verleend met deze opbrengst. Alle binnengekomen giften zijn inmiddels volledig gebruikt voor directe noodhulp aan getroffenen én voor herstelwerkzaamheden in de Filipijnen.


Herstel van werk en inkomen ook belangrijk onderdeel van de hulp

Het Giro555-geld is niet alleen hoofdzakelijk besteed aan onderdak en aan water en sanitaire voorzieningen, maar ook aan levensonderhoud: aan het herstel van werk en inkomen. Veel mensen verloren door Haiyan in één klap hun bron van inkomsten, bijvoorbeeld hun vissersboot of kokosplantage. Hulporganisaties hebben gezinnen in de afgelopen twee jaar geholpen deze bron van inkomsten te herstellen (bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat vissers weer een boot hebben), of alternatieve bronnen van inkomsten te creëren. Zij hebben gezinnen bovendien gestimuleerd om meerdere inkomstenbronnen te combineren, zodat zij tegenslagen bij volgende tyfoons sneller en beter te boven kunnen komen.

Filipijnen beter voorbereid op toekomstige rampen

Ook via andere hulp zijn mensen en gemeenschappen ondersteund om beter voorbereid te zijn op toekomstige rampen, bijvoorbeeld door met elkaar waarschuwingssystemen op te zetten, evacuatieplannen te maken en rampenoefeningen te houden. Zeer belangrijk, want helaas is de realiteit dat de Filipijnen zeer regelmatig door natuurrampen. Jaarlijks razen bijvoorbeeld wel twintig tyfoons over het land.

Hulp via lokale organisaties

Alle giften van het Nederlandse publiek die via Giro555 zijn ontvangen, zijn rechtstreeks naar organisaties gegaan die ter plekke in de Filipijnen werkzaam zijn. Doordat alle organisaties in het land al aanwezig waren, zijn ze betrokken bij de bevolking, kennen ze de cultuur en context kunnen ze hulp bieden waar de mensen daadwerkelijk behoefte aan hebben. Door na Haiyan met deze zelfde organisaties samen te werken,  is voorkomen dat geld bij partijen terechtkomt die geen binding hebben met de plaatselijke bevolking.

Met het geld van Giro555 zijn onder meer de volgende resultaten geboekt:

  • 210.001 mensen zijn geholpen aan onderdak
  • 160.685 mensen kregen hygiënematerialen
  • 985 latrines zijn gebouwd
  • 35.418 mensen kunnen gebruik maken van gemeenschappelijke latrines
  • 28.079 gezinnen ontvingen een cash donatie
  • 9.525 mensen kregen juridische steun
  • 81.741 kinderen kunnen weer naar school in herstelde of nieuwe klassen.

Download
Het eindrapport is geheel te downloaden. Het bestaat uit een verhalend en een financieel deel.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.