Help slachtoffers Syrië

De helft van de Syrische vluchtelingen is kind

Brandende huizen, bommen en Syrische vlaggen. Dat zijn beelden die gevluchte Syrische kinderen tekenen. Op die manier uiten ze hun gevoelens en verwerken ze hun ervaringen. Psychologen begeleiden hen daarbij.

Per dag steken 8.000 mensen de Syrische grens over, op de vlucht voor geweld. In totaal hebben 1,5 miljoen Syriërs hun land verlaten, blijkt uit de nieuwste VN-cijfers. De helft van de vluchtelingen zijn kinderen.

Gevluchte kinderen hebben veel te verwerken. Zij moeten wennen aan een nieuwe omgeving waarin vaste structuren zijn weggevallen. Zij leven in gezinnen in gespannen situaties, vanwege het gebrek aan toekomstperspectief en risico’s op tekorten aan basisvoorzieningen als eten, drinken en medische zorg. En kinderen hebben vaak trauma’s door het geweld waarvan ze getuige zijn geweest in hun land. Veel kinderen hebben door de oorlog ook zelf familieleden of bekenden verloren.

Veel hulporganisaties geven daarom extra aandacht aan steun voor kinderen. Zo steunt SHO-deelnemer Cordaid Mensen in Nood via hun partner Caritas Syrië, naschoolse opvang aan Syrische vluchtelingkinderen in onder andere Jordanië. Kinderen krijgen daar begeleiding van psychologen. “Met kleien en tekenen kunnen de kinderen zich uiten. En zich in deze moeilijke tijd toch nog een beetje kind voelen”, aldus Cordaid Mensen in Nood.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.