Samen in actie
voor noodhulp

De hulp

Met de opbrengst van de actie ‘Samen tegen corona’ boden de hulporganisaties achter Giro555 coronahulp in meer dan twintig landen. Hieronder zie en lees je welke hulp zij boden. Wil je meer weten, bijvoorbeeld hoe de actieopbrengst is besteed? Lees dan de eindrapportage

Besteed

9 4 8 2 7 4 5
van
9 4 8 2 7 4 5
Besteding t/m 30 juni 2022

Ruim 8 miljoen mensen bereikt
Met de hulp werden meer dan 8 miljoen mensen geholpen. Het aantal mensen dat indirect met de hulp van Giro555 is bereikt ligt nog veel hoger, doordat gezondheidsfaciliteiten als bedden en medische apparatuur langdurig worden gebruikt. Daarnaast zijn meer dan 100 miljoen mensen bereikt met voorlichting over coronavaccinaties. 

Dit konden de hulporganisaties doen dankzij jouw gift:

1. Organisatie van het vaccineren
Overheden zijn verantwoordelijk voor de aankoop van coronavaccins, de hulporganisaties achter Giro555 zorgden voor de distributie en opslag van vaccins. De vaccins moeten namelijk vaak naar afgelegen, moeilijk bereikbare gebieden en het is een hele kunst om ze koel en ongeschonden op de plaats van bestemming te krijgen. Een logistieke operatie als deze vraagt daarnaast om registratiesystemen, voorlichting over het belang van vaccineren, het corrigeren van misinformatie over vaccins, en beschermende kleding en trainingen voor zorgverleners.

Lees hoe de Nigeriaanse gezondheidswerkster Hyelakimi leerde vaccineren.

2. Ondersteunen van lokale gezondheidszorg en medische noodhulp
De gezondheidszorg in lage- en middeninkomenslanden was niet berekend op de instroom van grote aantallen coronapatiënten. Er was een (groot) gebrek aan medische apparatuur en medicijnen. De hulporganisaties achter Giro555 ondersteunden de gezondheidszorg in deze landen en geven medische noodhulp aan de zieken. Ze zorgden bijvoorbeeld voor zuurstof en medische apparatuur, zeep, maskers, handschoenen en beschermende kleding voor zorgverleners.

Lees hoe in Jemen een isolatiecentrum werd gebouwd bij een ziekenhuis

3. Voorlichting over corona en over het belang van vaccineren.
De hulporganisaties gaven voorlichting over corona, over hoe men zich kan beschermen tegen de ziekte en over het belang van vaccineren. In veel landen, waaronder Suriname en Syrië, werd de radio ingezet om de bevolking in te lichten. Hulporganisaties ontwikkelden radiocampagnes over corona in lokale talen en hielden debatten door en voor jongeren om hen in te lichten. In Zambia, Oeganda en India gingen getrainde zorgmedewerkers langs de huizen en Nepal werd Tiktok ingezet om jongeren te bereiken met voorlichting.

Lees hoe de Indiase visser Bala Arjun Reddy zich dankzij goede voorlichting liet vaccineren

HIER vind je meer voorbeelden van de hulp die de organisaties achter Giro555 met de actieopbrengst boden.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.