Samen in actie
voor noodhulp

De hulp

Met de opbrengst van de actie ‘Samen tegen corona’ bieden de hulporganisaties achter Giro555 coronahulp in veertien landen. Zij helpen op verschillende manieren:

1. Organisatie van het vaccineren

Overheden zijn verantwoordelijk voor de aankoop van coronavaccins, de hulporganisaties achter Giro555 zorgen voor de distributie en opslag van vaccins. De vaccins moeten namelijk vaak naar afgelegen, moeilijk bereikbare gebieden en het is een hele kunst om ze koel en ongeschonden op de plaats van bestemming te krijgen. Een logistieke operatie als deze vraagt daarnaast om registratiesystemen, voorlichting over het belang van vaccineren, het corrigeren van misinformatie over vaccins, en beschermende kleding en trainingen voor zorgverleners.

Lees meer over de reis die coronavaccins afleggen

2. Ondersteunen van lokale gezondheidszorg en medische noodhulp

De gezondheidszorg in lage- en middeninkomenslanden is niet berekend op de instroom van grote aantallen coronapatiënten. Er is een (groot) gebrek aan medische apparatuur en medicijnen. De dramatische beelden uit India en Nepal laten wat dat betreft niets aan de verbeelding over. De hulporganisaties achter Giro555 ondersteunen de gezondheidszorg in deze landen en geven medische noodhulp aan de zieken. Ze zorgen bijvoorbeeld voor zuurstof en medische apparatuur, zeep, maskers, handschoenen en beschermende kleding voor zorgverleners.

Lees meer over medische noodhulp in afgelegen regio’s in Nepal

3. Voorlichting over corona en over het belang van vaccineren.

De hulporganisaties geven voorlichting over corona, over hoe men zich kan beschermen tegen de ziekte en over het belang van vaccineren. In veel landen, waaronder Suriname en Syrië, wordt de radio ingezet om de bevolking in te lichten. Hulporganisaties ontwikkelen radiocampagnes over corona in lokale talen en houden debatten door en voor jongeren om hen in te lichten. In Zambia, Oeganda en India gaan getrainde zorgmedewerkers langs de huizen en Nepal wordt Tiktok ingezet om jongeren te bereiken met voorlichting.

Lees hoe de 19-jarige Samjhana in Nepal mensen in haar omgeving voorlicht

HIER vind je meer voorbeelden van de hulp die de organisaties achter Giro555 met de actieopbrengst bieden.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.