De hulp – Zo redden we levens

We helpen mensen in de rampgebieden met eten, bijvoeding voor kinderen en medicijnen. Maar ook met contant geld, water, zeep en noodtoiletten.

We doen er alles aan om zoveel mogelijk ondervoede kinderen te bereiken, zoals hier in Jemen.

 

Hulp in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan zetten de organisaties achter Giro555 alles op alles om de hongersnood te bestrijden en zoveel mogelijk doden door honger te voorkomen. Dat doen we door eten te geven aan mensen die helemaal geen eten meer hebben. Ook in buurlanden die Zuid-Soedanese vluchtelingen opvangen. Op sommige plekken geven we mensen contant geld of voedselbonnen om eten mee te kopen.

Contant geld tegen honger

Door de grote voedseltekorten zijn de prijzen voor eten en andere levensbehoeften in Zuid-Soedan enorm gestegen. Eten is op sommige plaatsen nog wel beschikbaar, maar is onbetaalbaar geworden voor de armste mensen. Veel mensen zijn bovendien op de vlucht en hebben geen werk meer. Daarom creëren we banen. Denk aan het graven van irrigatiekanalen. In ruil daarvoor verstrekken we contant geld of bonnen waarmee mensen weer eten kunnen kopen. Wie ziek is of te verzwakt om te werken, ontvangt ‘gratis’ geld. Omdat mensen dit geld lokaal uitgeven, helpen ze lokale ondernemers die het ook moeilijk hebben.

Helpen in een conflictgebied

Dat er oorlog is in Zuid-Soedan, maakt het extra lastig om de mensen te bereiken die het hardst hulp nodig hebben. Toch lukt het. Martine Bergwerff van Save The Children legt uit hoe.

Hulp in Noordoost-Nigeria

In Noordoost-Nigeria lukt het steeds beter om de mensen te bereiken die hulp nodig hebben. We geven onder andere eten aan mensen in de provincies Yobe, Adamawa en Borno. Omdat deze provincies maandenlang zijn afgesloten van de buitenwereld, zien we meer problemen dan honger. We zorgen voor water, medische zorg en verbeteren de hygiënische omstandigheden.

Betere hygiëne

Schoon water, zeep en betere sanitaire voorzieningen hebben al miljoenen levens gered. Als water schaars is – zoals in Noordoost-Nigeria – is vervuild water vaak het enige alternatief. Mensen die daar ziek van worden, maar geen wc of zeep hebben, kunnen gemakkelijk anderen besmetten. Met goede hygiëne en sanitair voorkomen we dat.

Hulp in Somalië

In Somalië doen we alles in onze macht om een herhaling van de hongersnood in 2011 voorkomen. We werken onder andere in de regio’s Bula Hawa, Luuq, Dolo, de Sanaag, Sool en Bari.

Een aantal organisaties richt zich specifiek op kinderen jonger dan 5 jaar, zwangere moeders en moeders die borstvoeding geven. Met bijvoeding voorkomen we ondervoeding bij deze extra kwetsbare groep. Aan kinderen die al ernstig ondervoed zijn, bieden we speciale medische zorg. Over het algemeen zien we dat deze kinderen binnen drie weken weer op krachten zijn.

Hulp aan veeboeren

We helpen in Somalië ook veeboeren. Zij zien hun vee massaal sterven door honger. Daardoor verliezen ze hun inkomen en dreigt hongersnood voor hele families. Enkele organisaties leveren veevoer aan deze boeren zodat ze (een deel van) hun vee in leven kunnen houden en geld blijven verdienen om eten mee te kopen.

Hulp in Jemen

Hulpverlening in Jemen is door het conflict daar moeilijk en zelfs gevaarlijk. We ondersteunen klinieken en ziekenhuizen waar veel ouders met ondervoede kinderen zich melden. We geven voedingsadvies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om ondervoeding te voorkomen. Ondervoede kinderen krijgen medicatie, voedingssupplementen en een speciale pindapasta. 

Pindapasta redt ondervoede kinderen

Pindapasta Plumpy’Nut zit vol levensreddende voedingsstoffen. De pasta bewijst zich keer op keer bij rampen. Kinderen kunnen het zo uit de verpakking eten. De pasta wordt vooral geproduceerd in landen waar ondervoeding veel voorkomt.

Goede hulp kost geld

Voor goede hulp is geld nodig. Aan geld is op dit moment een groot tekort. Met uw steun redden we levens.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: