Samen in actie
voor Beiroet

De impact van een ramp in stedelijk gebied

 Een van de kenmerken van steden is dat ze dichtbevolkt zijn. Hierdoor heeft de ramp in Beiroet  heel veel slachtoffers gemaakt en grote schade aangericht. Dit maakt hulpverlening in dit gebied extra uitdagend.

Stel je voor dat deze explosie gebeurd zou zijn in het havengebied van Rotterdam. Dan zou het aantal slachtoffers en de omvang van de schade stukken groter zijn dan wanneer dezelfde explosie op het platteland van Friesland was gebeurd.

Benodigde infrastructuur

Als er bijvoorbeeld een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter plaatsvindt op het platteland, levert dat minder schade op dan wanneer die midden in een drukke stad als Tokio plaatsvindt. Dat betekent een veel grotere ramp, met veel meer slachtoffers en schade. Maar Japan is wel een land dat voorbereid is op aardbevingen en het heeft dan ook de nodige infrastructuur om de gevolgen aan te kunnen pakken.

Dat is een groot verschil met de situatie in Beiroet. De ramp vond plaats in een dichtbevolkt stedelijk gebied en Libanon kan de effecten van de explosie nauwelijks opvangen. Het ontbreekt aan de benodigde infrastructuur en het land verkeerde al in een economische crisis.

Uitdagingen voor hulpverlening

Hulpverlening is dus hard nodig in het rampgebied. Maar er zijn ook andere uitdagingen in vergelijking met landelijke gebieden. Bijvoorbeeld met de maatregelen rondom COVID-19. Mensen in de dichtbevolkte, armere wijken van Beiroet hebben beperkte toegang tot goede sanitaire voorzieningen en hygiënische materialen als zeep. Laat staan dat zij anderhalve meter afstand kunnen houden. Dit maakt het moeilijker om op een veilige manier hulp te kunnen bieden in de stad.

Daarnaast moet de hulp aansluiten bij de lokale infrastructuur en voorwaarden. Om flatgebouwen te herbouwen, moeten we bijvoorbeeld voldoen aan de eisen die de lokale overheid daaraan stelt. Het vergt dus een hele goede samenwerking.

Bestaande voorzieningen

Er zijn ook positieve punten: in een stedelijk gebied zijn al veel voorzieningen. Hierdoor hoeven hulporganisaties de noodhulp niet van begin tot eind zelf op  te zetten en uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan logistieke bedrijven, die kunnen helpen bij het uitdelen van hulpgoederen.

Ook de inwoners zelf zijn heel gemotiveerd om de stad zo snel mogelijk weer op te bouwen. Zij kunnen zichzelf snel organiseren en hulpacties opzetten. Via social media komen ze bijvoorbeeld met initiatieven om in actie te komen. Hulpverleners kunnen hier ook op inspelen.

Lange adem

Er is nu hulp nodig om de directe nood van mensen te verlichten. Maar we realiseren ons ook dat de wederopbouw van deze stad niet snel voor elkaar is. Dat vergt een lange adem, en ook daar treffen we al voorbereidingen voor”, zegt Stan Klinkenberg, senior humanitarian advisor bij Save the Children.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.