Tsunami Azië

‘De pannen die ik toen kreeg, gebruik ik nog steeds’

Ernawati kreeg na de tsunami hulpgoederen van CARE. “Die gebruik ik nog steeds,” vertelde ze onlangs tegen Melanie, hulpverlener van CARE en tien jaar geleden betrokken bij de hulpverlening in Indonesië.

Als Melanie 10 jaar  na de tsunami terugkeert naar Indonesie kan ze haar ogen niet geloven. “De noodhulppakketten die we toen hebben uitgedeeld worden nog steeds gebruikt. Toen ik erover nadacht om aan mensen te vragen of ze de hulpgoederen die ze destijds ontvingen nog hadden, dacht ik dat de kans klein zou zijn. Maar toen ik dit vertelde aan Ernawati, een winkeleigenares die van CARE een huis gekregen heeft, lichtten haar ogen op. Met een brede glimlach opende ze  de deur naar haar slaapkamer  en liet mij twee kunststof bakken zien, die ze nu gebruikt om spullen in te bewaren. Op een sticker aan de zijkant van de bak staat ‘Family Survival Kit’.

CARE deelde duizenden van deze noodhulppakketten uit na de tsunami, te samen met voedsel, schoon water, hygiëne kits en andere hulpgoederen aan meer dan 350.000 getroffen mensen. De kits, een noodhulppakket voor mensen die alles in de tsunami zijn verloren, bestond uit drie grote plastic bakken met deksels, gevuld met alle basisbenodigdheden die een gezin nodig zou hebben om te overleven: dekens, muskietennetten, potten en pannen, bekers en borden, keuken, keukengerei en nog veel meer.

“We hadden helemaal niets, alleen de kleren die we droegen,” vertelt Ernawati, wiens huis werd verwoest door de tsunami. Totdat hun nieuwe huis werd gebouwd, woonden ze in een van de houten barakken die destijds in korte tijd gebouwd waren om de honderdduizenden mensen die dakloos waren te huisvesten.
“Toen we voedsel op wilden slaan, moesten we het in kartonnen dozen bewaren! We zijn gebeten door muggen. Het zo was koud ’s nachts. Vervolgens kregen we een familie survival kit van CARE, vol met dingen die we nodig hadden … muskietennetten, dekens, eten … het was geweldig. En de kunststof bakken zijn zeer nuttige containers!” Ernawati loopt naar de keuken en pakt een veel gebruikte pan en mes, houdt deze triomfantelijk omhoog en vertelt: “Hier! Deze waren van CARE.” Ze loopt door haar keuken, wijzende naar de items die van CARE kwamen. “En deze bekers, en deze borden …” Haar buurvrouw Radiah lacht en vertelt: “In ieder huis hier in deze straat, is het hetzelfde. Ik gebruik de bakken om kleding op te slaan, en we gebruiken nog steeds alle bekers en pannen.”

Foto’s: CARE

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.