De ramp

Hongerrampen in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen eisen razendsnel steeds meer onschuldige levens.

Steeds meer mensen uit deze landen hebben niks te eten. Samen kunnen we miljoenen mensen redden van de hongerdood door NU noodhulp te bieden. Dit kan niet wachten.

Wat is er aan de hand?

Een dodelijke combinatie van geweld, armoede en extreme droogte veroorzaakt honger in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië, Jemen en omringende landen. Juist de levens van kinderen, zieken en de allerarmsten zijn hierdoor in gevaar.

Families wachten in de rij om zich te registreren voor een voedselpakket. Foto: UNICEF/Siegfried Modola

 

Hongersnood in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan, het jongste land ter wereld, hebben 100.000 mensen niets meer te eten. 270.000 kinderen zijn ondervoed, melden de Verenigde Naties. Dit is de eerste hongersnood in de wereld in zes jaar tijd.

Burgeroorlog, een ingestorte economie en droogte vormen een dodelijke combinatie. Een kwart van de Zuid-Soedanezen is op de vlucht. Ze willen niets liever dan vrede, zodat ze verder kunnen met hun leven.

De situatie dreigt nóg erger te worden als de regen in juli komt, die de droge grond niet op kan nemen, waarschuwt Hubert Charles, directeur van het Cordaid-kantoor in Zuid-Soedan. Dit zorgt mogelijk voor overstromingen. ‘We moeten nu levens redden, vóór het regenseizoen begint, want daarna wordt het nog moeilijker om mensen in nood te bereiken.’

 

Falmata Mohamad, 31 jaar, is met haar kind op de vlucht voor het geweld tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger. Foto: Pablo Tosco/Oxfam Novib

 

Noordoost-Nigeria weer bereikbaar voor hulporganisaties

In Noordoost-Nigeria hebben meer dan 5,1 miljoen mensen bijna geen eten meer. 400.000 tot 800.000 mensen leven in gebieden die ontoegankelijk zijn, waardoor niet duidelijk hoe groot de problemen precies zijn.

Binnen de landsgrenzen van Nigeria zijn 1,9 miljoen mensen op de vlucht voor geweld tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram. Daardoor hebben ook de Nigerianen die vluchtelingen hebben opgevangen nu vrijwel geen eten meer. 450.000 kinderen zijn ondervoed.

In de gebieden die we wel kunnen bereiken, zorgen we voor eten en bijvoeding. Ook verstrekken we contant geld waarmee mensen zelf eten kunnen kopen. We willen heel graag meer mensen bereiken. Daarvoor is dringend meer geld nodig.

 

Een vrouw met een kindje op haar rug loopt langs de restanten van een overleden geit. Vee overlijdt in grote aantallen door de extreme droogte. Foto: UNICEF

 

Herhaling voorkomen in Somalië

Somalië was zes jaar lang het laatste land waar een hongersnood had plaatsgevonden. Honger kostte toen zo’n 260.000 mensen het leven. Overheden en hulporganisaties zeiden toen vastberaden: ‘Dit nooit meer’.

Toch bedreigt extreme droogte door klimaatverandering nu opnieuw het leven van duizenden Somaliërs. Het aantal acuut ondervoede kinderen steeg in februari 2017 tot 185.000.

‘Als gezinnen maaltijden overslaan, eten vrouwen en meisjes het laatst en het minst’, zegt Raheel Nazir Chaudhary, de landendirecteur van Care in Somalië.

‘We zien dezelfde waarschuwingstekens als zes jaar geleden’, zegt Chaudhary. ‘Als we nu handelen, kunnen we mensen nog beschermen tegen massale honger.’

 

Fatima ziet eruit als een pasgeboren baby, maar in werkelijkheid is ze acht maanden oud. Het meisje wordt behandeld voor ernstige ondervoeding in het Al-Sabeen ziekenhuis in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Foto: Save the Children.

Nauwelijks nog eten in Jemen

Na twee jaar burgeroorlog in het straatarme Jemen, is er nauwelijks nog eten in het land. Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90 procent van al het voedsel moet worden geïmporteerd. Maar dat is niet makkelijk: door gevechten tussen het leger en de rebellen komt niet alle voedselhulp het land binnen.

De handel in eten en de aanvoer ervan ligt door het conflict zo goed als stil. 65 procent van de bevolking heeft voedselhulp nodig. Uitgehongerde gezinnen kunnen door het geweld geen kant op.

‘Soms hebben we één maaltijd per dag. Maar het gebeurt ook dat we niets hebben’, zegt Mohammed tegen een hulpverlener van Care. ‘Dan kunnen we niet slapen van de honger.’
Mensen helpen in Jemen is ontzettend moeilijk, maar kan wel. Het belangrijkste dat nu nodig is geld, want dat is er nauwelijks voor deze vergeten hongerramp.

 

De ramp in beeld

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: