Droogte Hoorn van Afrika

De situatie in Somalie

Situatie Somalïe - Giro555De laatste dagen is regelmatig in het nieuws dat hulporganisaties moeilijk toegang hebben tot Somalië. De situatie in het land is inderdaad ingewikkeld. Dit komt vooral door een twintig jaar durend conflict en het ontbreken van een effectieve regering met gezag. Een aantal van de Samenwerkende Hulporganisaties is desondanks al jarenlang actief in Somalië.

Zij werken via lokale contacten die het land en de strijdende partijen goed kennen. Daardoor kunnen zij zelfs onder deze moeilijke omstandigheden nuttig werk verrichten. Ook wordt zo het risico dat de hulpgoederen in verkeerde handen terechtkomen zo klein mogelijk gehouden. De hulp bereikt op deze manier de Somalische mannen, vrouwen en kinderen die het op dit moment hard nodig hebben.

Somalië is het ergst getroffen land in de Hoorn van Afrika: in twee gebieden is officieel de hongersnoodtoestand afgekondigd. In vier andere districten is de situatie kritiek. De helft van de bevolking in Somalië heeft op de één of andere manier hulp nodig – dit komt neer op 3.7 miljoen mensen. 1.85 miljoen kinderen moeten geholpen worden: een op de drie kinderen (640.000 in totaal) is acuut ondervoed. Kindersterfte is 6x hoger dan normaal. In de afgelopen maanden zijn er al 10.000 doden gevallen als gevolg van de erge omstandigheden.

Het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, UNICEF, Save the Children en World Vision ondersteunen programma’s in Somalië die zich richten op gezondheidszorg en ondervoeding. Kinderen onder de vijf jaar en ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven krijgen speciaal voedsel met een zeer hoge voedingswaarde, waardoor ze snel weer op een gezond gewicht komen. Teams van verpleegkundigen en voedingsspecialisten geven de nodige aanvullende medicijnen, vitaminen en adviezen. Ook zijn de organisaties actief in de vluchtelingenkampen, zoals Stichting Vluchteling. Ook ICCO werkt in twintig vluchtelingenkampen rondom de Somalische hoofdstad Mogadishu. Tear deelt materiaal uit voor een tijdelijk onderkomen. Ieder huishouden ontvangt een pakket met drie muskietennetten, drie kookpannen, twee zeilen voor dakbedekking, vier watercontainers met een inhoud van twintig liter en vier stukken zeep.

De SHO helpen niet alleen op de korte termijn, maar juist ook met het oog op een grotere weerbaarheid in de toekomst. Zo zijn vaccinatie campagnes belangrijk om ervoor te zorgen dat de Somaliërs bestand zijn tegen ziektes. Ook wordt er gewerkt aan het bouwen van irrigatie systemen om de landbouwcapaciteit te vergroten. Sommige SHO-deelnemers betalen mensen zelf om opvangplaatsen voor water of irrigatiekanalen aan te leggen. Op verschillende manieren dragen de SHO hun steentje bij aan oplossingen voor de lange termijn.

De programma’s van de Samenwerkende Hulporganisaties in Somalië worden uitgevoerd in alle delen van Somalië, inclusief het Zuid-Centrale deel, Somaliland en Puntland.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.