Droogte Hoorn van Afrika

De situatie in Somalie

De laatste dagen is regelmatig in het nieuws dat hulporganisaties moeilijk toegang hebben tot Somalië. De situatie in het land is inderdaad ingewikkeld. Dit komt vooral door een twintig jaar durend conflict en het ontbreken van een effectieve regering met gezag. Een aantal van de Samenwerkende Hulporganisaties is desondanks al jarenlang actief in Somalië. Zij werken via lokale contacten die het land en de strijdende partijen goed kennen. Daardoor kunnen zij zelfs onder deze moeilijke omstandigheden nuttig werk verrichten. Ook wordt zo het risico dat de hulpgoederen in verkeerde handen terechtkomen zo klein mogelijk gehouden. De hulp bereikt op deze manier de Somalische mannen, vrouwen en kinderen die het op dit moment hard nodig hebben.

3,7 miljoen mensen hebben hulp nodig
Somalië is het ergst getroffen land in de Hoorn van Afrika: in twee gebieden is officieel de hongersnoodtoestand afgekondigd. In vier andere districten is de situatie kritiek. De helft van de bevolking in Somalië heeft op de één of andere manier hulp nodig. Dit komt neer op 3,7 miljoen mensen, waaronder 1,85 miljoen kinderen. Eén op de drie kinderen (640.000 in totaal) is acuut ondervoed. De kindersterfte is zes keer zo hoog als normaal. In de afgelopen maanden zijn er al 10.000 doden gevallen als gevolg van de vreselijke omstandigheden.

Wat doen de SHO-deelnemers in Somalië?
Het Rode Kruis, Oxfam Novib, UNICEF, Save the Children en World Vision ondersteunen programma’s in Somalië die zich richten op gezondheidszorg en ondervoeding. Kinderen onder de vijf jaar en ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven krijgen speciaal voedsel met een zeer hoge voedingswaarde. Hierdoor komen ze snel weer op een gezond gewicht. Teams van verpleegkundigen en voedingsspecialisten geven de nodige medicijnen, vitaminen en adviezen. De organisaties zijn ook actief in de vluchtelingenkampen, zoals Stichting Vluchtelingen en ICCO. Tear deelt materialen uit voor een tijdelijk onderkomen. Ieder huishouden ontvangt een pakket met drie muskietennetten, drie kookpannen, twee zeilen voor dakbedekking, vier watercontainers met een inhoud van twintig liter en vier stukken zeep.

Oplossingen voor de lange termijn
De SHO helpen niet alleen op de korte termijn, maar juist ook met het oog op een grotere weerbaarheid in de toekomst. Zo zijn vaccinatiecampagnes belangrijk om ervoor te zorgen dat de Somaliërs bestand zijn tegen ziektes. Ook wordt er gewerkt aan het bouwen van irrigatiesystemen om de landbouwcapaciteit te vergroten. Sommige SHO-deelnemers betalen mensen zelf om opvangplaatsen voor water of irrigatiekanalen aan te leggen. Zo dragen de organisaties op verschillende manieren hun steentje bij aan oplossingen voor de lange termijn.

De programma’s van de Samenwerkende Hulporganisaties in Somalië worden uitgevoerd in alle delen van Somalië, inclusief het Zuid-Centrale deel, Somaliland en Puntland.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.