Stop de ebola-ramp

De Stop-ebola playlist: samen zingen tegen de ramp

Wereldwijd worden nummers en videoclips opgenomen om geld in te zamelen voor ebola-slachtoffers. Ook in de getroffen gebieden is muziek een belangrijke manier om voorlichting te geven over het virus. We hebben de grootste hits, mooiste liedjes en creatiefste creaties op een rijtje gezet.

Voorlichting door lokale muzikanten

Simpelweg je handen wassen en vlees goed gaar koken kan de verspreiding van het ebolavirus tegengaan. Maar hierover voorlichting geven komt moeizaam op gang. Onder de bevolking in West-Afrika heerst wantrouwen naar hulpverleners en overheden. Doordat veel mensen niet kunnen lezen of schrijven kan er slecht gebruik worden gemaakt van standaard-voorlichtingsmiddelen zoals folders. Muziek blijkt een van de oplossingen om toch die belangrijke boodschap over te brengen.

‘We moeten niet bang zijn, alleen bewust’, zo klonken de woorden van de Nigeriaanse rapper John Allu, ‘preventie is beter, slimmer en goedkoper’:

Een groep Afrikaanse artiesten kwam bij elkaar voor de opnames van Africa Stop Ebola. Met onder andere Tiken Jah Fakoly, Amadou en Mariam werd een prachtig nummer opgenomen om de West-Afrikaanse bevolking een hart onder de riem te steken. Luister naar dit lied en nog meer muziek gemaakt door lokale artiesten in de ‘Stop ebola playlist’:

Muziek om geld in te zamelen

Ook buiten de door ebola getroffen gebieden wordt muziek ingezet. Niet om voorlichting te geven, maar om geld in te zamelen. De bekendste is natuurlijk ‘Do They Know Its Christmas’ van Band Aid 30.

Nederlandse artiesten maakten hun eigen versie ‘Doen ze daar aan kerstmis’ met de gelegenheidsband DWDD Band Aid Live.

Van complete songs tot korte jingles, muziek kan overal het verschil maken en zorgen voor herkenning. Wouter Siteur is componist van reclamemuziek en heeft speciaal voor Giro555 een jingle gecomponeerd gebaseerd op het ritme van Afrikaanse muziek. In het tv-programma EditieNL is hier aandacht aan besteed. Luister hier naar de jingle. 

Dansen en zingen om de pijn te verlichten

 In Sierra Leone zingen en dansen lokale hulpverleners om de gedachten van de patiënten even te verzetten:

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.