Nederland
helpt
Nepal

De vijf meest gestelde vragen over de aardbeving in Nepal

Waarom vallen er, ondanks de rampenvoorbereiding, zoveel slachtoffers?

Rampen zijn niet te voorkomen en er zullen altijd slachtoffers vallen. Het is wel mogelijk om met rampenvoorbereiding de risico’s van natuurrampen zo klein mogelijk te maken. Toch is het moeilijk om de ricio’s in Nepal te verminderen. Het land ligt op een punt waar tektonische platen samenkomen, wat de kans op aardbevingen vergroot. Daarnaast is Nepal bergachtig. Hierdoor zijn steden als Kathmandu compact gebouwd. De inwoners wonen dicht op elkaar in smalle straten. Deze krappe structuur en het gebrek aan ruimte tussen gebouwen verhoogt de kans op verwondingen of doodgaan wanneer de gebouwen in elkaar storten.

Hoe bereiden jullie Nepalezen voor op rampen?

Wij hebben de Nepalezen geholpen zich voor te bereiden op rampen. Veel mensen weten nu hoe ze moeten reageren wanneer er een grote ramp uitbreekt. Ze verplaatsen zich snel naar open gebieden en nemen veiligheidsmaatregelen om zichzelf te beschermen. In Nepal zijn er nu ook bouwregels aanwezig waardoor veel nieuwe gebouwen aardbevingen kunnen doorstaan.

Hoe bereiken jullie afgelegen gebieden?

Sommige organisaties zoals ICCO en Kerk in Actie zitten al in de regio’s voordat de ramp uitbreekt. Deze kunnen gelijk hulp bieden. Ze herstellen bijvoorbeeld telecommunicatie of zorgen voor nieuwe apparatuur. Wanneer wegen geblokkeerd zijn vanwege aardverschuivingen, kunnen gebieden het beste te voet of per vliegtuig bereikt worden.

Hoe helpen jullie de kinderen?

Ondervoede kinderen geven we bijvoeding en we verzorgen ze medisch wanneer dit nodig is. Er zijn speciale diëten ontwikkeld die ervoor zorgen dat kinderen er snel bovenop komen. Het is erg belangrijk dat kinderen snel beter worden. Ze kunnen een groeiachterstand krijgen of hun hersenen ontwikkelen zich niet goed genoeg.

Waarom is het regenseizoen zo vervelend?

Veel mensen zijn dakloos geworden door de aardbeving en moeten slapen in de openlucht. Het is erg vervelend om in de regen te slapen. De slachtoffers krijgen het koud en kunnen ziek worden. Op deze manier kunnen besmettelijke ziektes zich snel verspreiden. Regen kan ook waterbronnen vervuilen waardoor er ziektes zoals cholera ontstaan. De Nepalezen zullen dus veel medische zorg nodig hebben.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.