Help slachtoffers Syrië

“De vluchtelingenstroom is te groot”

Buiten het Caritas kantoor in Taalabaya, een kleine stad in de Bekaa Vallei, Libanon, drommen groepen mensen samen. Vrouwen troosten hun kinderen terwijl ze geduldig in de rij staan te wachten. Ze zijn een paar dagen geleden vanuit Syrië hier aangekomen en hebben gehoord dat ze hier hulp kunnen krijgen. 

Caritas International is een van de organisaties waar SHO-deelnemer Cordaid Mensen in Nood mee samenwerkt in en rondom Syrië. “Elke dag komen er meer mensen”, zegt Maria, een 30 jaar oude verpleegster die het Caritas kantoor hier al 4 jaar leidt. In het begin kwamen er een paar mensen per dag, vervolgens maandenlang rond de 80. Inmiddels komen er 150 nieuwe vluchtelingen per dag. We geven de mensen een voedselpakket, een hygiëne kit, dekens, en kledingbonnen.

Pater Simon Faddoul, hoofd van Caritas Libanon, zegt dat het aantal vluchtelingen in een razend tempo toeneemt. “Het is bijna niet te bevatten. Dit wordt een ramp.”

“Er is niet voldoende onderdak voor de vluchtelingen. Door de slechte hygiënische omstandigheden in de tijdelijke opvangkampen verspreiden ziektes zich snel. Bovendien staat de fragiele politieke stabiliteit van Libanon onder druk. Libanon heeft 4 miljoen inwoners; wij bieden onderdak aan 1.2 miljoen Syriërs. Meer dan 25 procent van onze bevolking is Syriër. We verliezen de controle over deze humanitaire situatie. Ik roep iedereen op om het lijden van de Syrische mensen te stoppen. We moeten hier iets aan doen.”

Maria’s team zorgt voor de vluchtelingen in een gebied met een radius van 20 km. Voor urgente medische hulp is er een mobiele kliniek ingezet. Het meest voorkomend zijn kleine verwondingen, huidziektes, longinfecties en diarree. “In het begin was de lokale bevolking erg behulpzaam bij de opvang van de vluchtelingen. Maar nu zie je dat de situatie teveel vergt van de mensen en ik vraag me echt af hoe lang dit nog goed kan gaan”, zegt Maria. “Voorlopig is er nog geen zicht op het einde van deze humanitaire crisis en ik ben bang dat de onrust hier zal toenemen.”

Beeld I: Maria in het Caritas kantoor | Fotograaf: S. Maier/Caritas Oostenrijk

Beeld II – Distributie van noodhulppakketten door Caritas Libanon | Fotograaf: E.J. Daniels 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.