Tsunami Azië

Rahmat en Arie toen en nu

De foto van twee jongetjes die uitkijken over de enorme ravage ging de hele wereld over. Oxfam gebruikte de foto om aandacht te vragen voor de ramp. Oxfam-fotograaf Jim Holmes zocht de twee jongens 5 maanden na de ramp op, en bezocht hen onlangs opnieuw.

“Ik was zes toen de tsunami kwam,” vertelt Rahmat, een van de twee en nu 16 jaar oud. “We zaten thuis televisie te kijken, toen we een vreemd geluid hoorde. Mijn vader ging naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. Hij zag iedereen wegrennen. Ik rende ook naar buiten, met de afstandsbediening nog in m’n hand. We zijn in de auto gesprongen en naar de moskee gereden. Zo hebben we het overleefd.”

Rahmat zit nu op de middelbare school, op een internaat in de hoofdstad van het eiland Atjeh (Indonesie). “Ik wil m’n school afmaken en politieagent worden, zodat ik mensen en mijn land van dienst kan zijn. Ik denk dat ik een goede toekomst kan opbouwen hier, op Atjeh (Indonesie). Ik denk nog wel vaak terug aan de ramp. Iedere keer als er een aardbeving is hier, maak ik me zorgen, vooral over mijn vader en moeder want die wonen in een oud huis. Ik woon op het internaat gelukkig verder van de kust.”

 

 

Foto’s: Oxfam InternationalJim Holmes
De vrienden Arie en Rahmat direct na de ramp, vijf maanden later, en nu tien jaar later.  

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.