De wederopbouw van scholen
De wederopbouw van beschadigde en verwoeste scholen was meteen na de aardbeving al een van de prioriteiten van UNICEF. Onderwijs is de meest effectieve manier om kinderen weer enigszins een normaal leven te laten leiden.
120 semi-permanente scholen
Sinds de aardbeving heeft UNICEF in de hoofdstad Port-au-Prince 120 semi-permanente scholen gebouwd. In totaal zijn er 568 klaslokalen die ruimte bieden aan 30.108 kinderen. In Port-au-Prince staan nog 37 scholen in de planning. En over een week of twee wordt gestart met de bouw van 28 scholen op andere plaatsen in het land.
Elke school kost 175.000 dollar en de bouw duurt ongeveer drie weken. Er wordt gebruik gemaakt van tenten, stalen constructies en betonnen funderingen.
Chanaika (11 jaar)
Op de St. Gerard school in Port-au-Prince is men druk bezig met de bouw van 13 nieuwe klaslokalen. In de tussentijd krijgen de leerlingen les op het schoolplein. Met een potlood in de hand kijkt Chanaika (11) toe hoe de bouwvakkers cement mengen en de stalen dakconstructie van de nieuwe school plaatsen.
Het meisje beseft dat ze blij mag zijn dat ze onderwijs krijgt – en dat ze überhaupt nog in leven is. De aardbeving heeft haar school verwoest en 27 medeleerlingen en 3 leerkrachten van het leven beroofd. ‘Ik ken veel kinderen in mijn buurt die niet naar school kunnen’, zegt Chanaika.
Geen geld voor school
De meeste scholen in Haïti zijn particulier en daardoor voor veel mensen niet te betalen. Samen met het Haïtiaanse Ministerie van Onderwijs onderzoekt UNICEF de mogelijkheden voor een gratis schoolsysteem.
Ongeveer 80 procent van de Haïtianen is analfabeet. En slechts de helft van de kinderen gaat naar school. Investeringen in de bouw van scholen zijn essentieel voor een betere toekomst voor Haíti.
Nieuwsoverzicht