Samen in actie
voor noodhulp

Deepesh (Nepal) verzorgt zelf zijn moeder in het ziekenhuis

Het aantal corona-besmettingen in Nepal neemt in een razend tempo toe en de verwachting is dat dit de komende weken nog zo blijft. Deepesh Paul Thakur, directeur ‘Local to Global Advocacy and Impact’ bij World Vision, vertelt hoe hij zelf voor zijn moeder zorgde nadat ze met corona in het ziekenhuis terecht kwam. 

Het aantal corona-besmettingen in Nepal neemt in een razend tempo toe.

“Mijn moeder is 78 jaar oud en we hadden alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat ze besmet zou raken met het coronavirus. Maar ineens kreeg ze koorts, begon over te geven en klaagde over hevige lichaamspijn.” Ze bleek corona te hebben. “Haar ademhaling was in orde, maar ik wilde geen risico nemen. Ik belde een aantal ziekenhuizen op om haar op te laten nemen, maar er waren geen bedden beschikbaar,” vertelt hij. 

Niet genoeg artsen
Na heel veel telefoontjes kon Thakur zijn moeder eindelijk laten opnemen in het Teaching Hospital in Maharajgunj. Maar eenmaal in het ziekenhuis besefte Thakur dat de situatie ook daar echter niet erg geruststellend was. “Er waren niet genoeg artsen en verpleegkundigen”, vertelt hij. “Daarom heb ik mijn moeder persoonlijk verzorgd.” Thakur vertelt hoe één senior-arts, twee junior-artsen en drie verpleegkundigen de zorg hebben voor meer dan 30 coronapatiënten.

Virus verspreidt zich onbeheersbaar
Thakur vraagt zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen en waarom de regering geen voorzorgsmaatregelen getroffen heeft omdat deze situatie te voorkomen. HIj verwijst naar The Guardian die op 30 april schreef: “Artsen in Nepal waarschuwen dat het land een soortgelijke verwoestende coronagolf te wachten staat als buurland India. Grensdistricten meldden al een alarmerende piek van besmettingen en een tekort aan ziekenhuisbedden en zuurstof. In het district Banke in Nepal, dat grenst aan India, zeiden artsen van het Bheri-ziekenhuis dat het een ‘mini-India’ aan het worden was, nu het coronavirus zich onbeheersbaar aan het verspreiden was.

‘Zorgpersoneel treft geen schuld!’
Het gaat er niet om dat Nepal geen gekwalificeerde artsen en verpleegkundigen heeft om voor de patiënten te zorgen. Het gaat erom dat er niet genoeg mensen en middelen zijn om de situatie aan te kunnen. Thakur vertelt verder: “Het gaat nu goed met mijn moeder, maar de moeite die we moesten doen om haar in een ziekenhuis opgenomen te krijgen, was emotioneel en fysiek heel zwaar. Ik weet dat ik het risico loop om in het ziekenhuis te worden besmet met het coronavirus, maar ik kan mijn moeder niet alleen laten zonder iemand die voor haar zorgt.” Hij voegt eraan toe dat hij het personeel niet de schuld geeft van de situatie waarin hij is terechtgekomen, omdat zij hun uiterste best doen om voor alle patiënten te zorgen.

‘Eén kleine misstap en we besmetten onze naasten’

Nu het aantal infecties toeneemt, zegt hij dat iedereen ervoor moet zorgen dat hij veilig blijft. “Eén kleine misstap en we kunnen niet alleen zelf besmet raken, maar ook onze naasten besmetten. Het gaat niet alleen om jou, maar ook om je naasten en dierbaren.” Op dit moment gelden er in de Kathmandu-vallei en in een aantal andere districten strenge lockdown-maatregelen. De meeste bedrijven moeten hun deuren twee weken sluiten en er gelden ook beperkende maatregelen voor het verkeer. 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.