Aardbeving Haïti

Delegatie Cordaid Haiti bezoekt El Salvador

Afgelopen week hebben een delegatie van Cordaid Haiti en vertegenwoordigers van zowel de Haitiaanse overheid als lokale partnerorganisaties El Salvador bezocht. Doel van de reis was het uitwisselen van kennis over de wederopbouw van urbane gebieden die zijn getroffen door een aardbeving. Het bezoek werd georganiseerd op initiatief van Cordaid en Salvadoraanse partner Fundasal. 

El Salvador werd in 2001 ook getroffen door twee zware aardbevingen. Grote delen van het land werden met de grond gelijk gemaakt en bijna twintig procent van de bevolking verloor haar huis. Fundasal, gesteund door Cordaid, was intensief betrokken bij de wederopbouw van het land en heeft er in 10 jaar tijd veel kennis opgedaan over de manieren waarop dit het beste gedaan kan worden. Het was duidelijk dat deze kennis ook zeer waardevol zou kunnen zijn in Haiti en een bezoek was snel geregeld.

opnieuw opgebouwde buurt El SalvadorTijdens het bezoek werden er meerdere gebieden bezocht die indertijd door de aardbevingen werden getroffen en nu, tien jaar later, weer zijn teruggebouw. Op alle plekken werd de Haitiaanse delegatie feestelijk welkom geheten door de lokale bevolking die met Haitiaanse en Salvadoraanse vlaggen de internationale samenwerking nog eens benadrukten.

Naast het bezoeken van verschillende teruggebouwde woonwijken werd er in een werkgroep ook gediscussieerd over de manier waarop Fundasal’s ervaringen in Haiti van toepassing kunnen zijn. Aanbevelingen van de kant van Fundasal varieerden van het opzetten van financieringskredieten voor toekomstige huiseigenaren tot het belang van een goed gecoordineerde samenwerking tussen lokale en internationale organisaties. Ook het belang van een bredere, integrale aanpak werd benadrukt.

De bevindingen van de reis zullen door de delegatie in Haiti worden verwerkt in een rapport dat door Cordaid zal worden gebruikt binnen het kader van haar eigen huizenbouwprogramma in Haiti. Het rapport zal ook worden aangeboden aan de Haitiaanse overheid.

de delegatie

Warm welkom in El Salvador

Warm welkom in El Salvador

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.