Dit doen de hulporganisaties achter Giro555

Deze hulp bieden de hulporganisaties achter Giro555 na de ramp op Sulawesi;

Oxfam Novib is direct begonnen met noodhulp via Indonesische partners en heeft daarnaast eigen medewerkers naar het rampgebied gestuurd. In de eerste maand biedt Oxfam Novib acute noodhulp: water en draagbare waterzuivering, sanitair en hygiëne kits.

CARE Nederland heeft veldkantoren in Zuid-Sulawesi en een noodhulpteam ter plaatse. Hulpverleners delen hygiëne kits uit en geven materialen voor onderdak. Het team zal uitgebreid worden om de hulp met Indonesische partners te coördineren.

World Vision: 38 mensen werken in Indonesië namens World Vision. World Vision richt zich op voedsel, gezondheid en onderdak, en biedt onderwijs en recreatieve activiteiten in kindvriendelijke ruimtes. Waterpunten worden geïnstalleerd en er zal cash geld worden uitgedeeld zodat mensen zelf in hun eigen eerste levensbehoeften kunnen voorzien.

ICCO en Kerk in Actie werken via meerdere Indonesische partnerorganisaties. Twee medewerkers van ICCO en Kerk in Actie zijn ter plekke aanwezig. Via een Indonesische partnerorganisaties wordt er hulp geboden op het gebied van onderdak en schoon drinkwater. Er is een veldhospitaal opgezet om gewonden te helpen.

Save the Children: De organisatie richt zich op het zo snel mogelijk oprichten van veilige opvangplekken voor kinderen. In een veilige opvangplek kunnen kinderen spelen, psychosociale hulp krijgen en deze centrale plekken zijn een goed vertrekpunt om voedsel, water en dekens uit te delen. Save the Children biedt verder noodhulpgoederen zoals dekzeilen, tenten, jerrycan, hygiëne kits, hulpgoederen voor gezinnen en schoolmaterialen.

Nederlandse Rode Kruis: Het Rode Kruis heeft in het rampgebied 15 ambulance teams, 9 eerste-hulpteams, 6 onderzoeksteams, 6 mensen voor veldposten, 3 mensen voor evacuaties, 9 logistieke medewerkers, 47 vrijwilligers om mensen op te sporen. Water en sanitatie teams (20 personen) en 3 medische teams zijn onderweg. Het Rode Kruis stuurt forensisch experts, mensen om doden te identificeren en families bijeen te brengen. De organisatie biedt medische hulp, noodhulpgoederen, noodopvang, water en voedsel. Vrachtwagens en schepen zijn aangekomen in het rampgebied met onder meer watertrucks, veldkeukens, muskietennetten, matrassen, hygiëne kits, tenten en body bags (voor de overledenen).

UNICEF Nederland: De focus van UNICEF Nederland ligt op water en kinderbescherming. UNICEF zet mobiele waterzuiveringsunits in en zorgt voor sanitaire voorzieningen, om de uitbraak van ziekten te voorkomen. Er zijn twee kinderbeschermingsspecialisten aangekomen die samen met sociaal werkers alleenstaande kinderen identificeren en hen herenigen met hun ouders of andere familie. Als de kinderen niet herenigd kunnen worden dan wordt er naar gepaste alternatieve opvangmogelijkheden gezocht. Daarnaast wordt psychosociale hulp geboden.

Cordaid werkt via Indonesische partnerorganisaties ter plaatse, onder andere Caritas Indonesia, waarvan er twee in Sulawesi actief zijn. Zij delen onder andere voedselpakketten, keukengerei, dekens en solarlampen uit.

Plan International Nederland werkt via diverse Indonesische partnerorganisaties. Er is een noodhulpteam actief. Plan biedt hygiëne kits, tenten, dekens, dekzeilen en solar lampen. Daarnaast richt Plan zich op het bieden van psychosociale hulp aan meisjes, jongens en volwassenen en het inrichten van veilige heenkomens.

 

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.