Dodental loopt op

Over het aantal doden in de Filipijnen zijn de afgelopen dagen verschillende cijfers gecommuniceerd. De Filipijnse overheid heeft woensdag laten weten dat zij inschatten dat 1.800 mensen door de tyfoon zijn overleden.

Na aanvankelijke berichten over `slechts` 100 doden, liepen de getallen dit weekend al snel op naar 1.200 tot zelfs 10.000.  Hoe komt het dat dit zo lastig is om te schatten? Noodhulpdeskundige Paul Borsboom: “Het aantal doden na een ramp van deze omvang is altijd lastig te bepalen. Communicatie is in het rampgebied een probleem. Soms worden namen van doden dubbel geteld. Soms zijn cijfers uit gebieden die van de buitenwereld zijn afgesneden nog niet binnen.`

De Filipijnse overheid heeft in een recent verslag (sitrep 16) een overzicht geplaatst van mensen, met naam en toenaam, leeftijd, woonplaats en doodsoorzaak of oorzaak van verwondingen, om zo een juiste telling te kunnen doen. Daarin staat onder andere dat de twee maanden oude baby Jondero is verdronken, en dat een dame van 102 omkwam door onderkoeling. Borsboom: “De lijst is gruwelijk precies, maar maakt een juiste inschatting van wat zich heeft afgespeeld wel mogelijk”.

Verbindingen worden nu hersteld en er komt steeds meer informatie uit het gebied. De hulporganisaties gaan er daarom van uit dat het officiële dodental helaas nog zal stijgen. Ook zullen naar verwachting nog mensen sterven aan de gevolgen van de ramp, zoals verwondingen en voedseltekort als hulp hen niet op tijd bereikt. Met name voor kwetsbare groepen zoals kinderen, ouden en gewonden zijn de komende dagen kritiek.

11,3 miljoen mensen zijn getroffen door de tyfoon, meldt UN OCHA, de hulporganisatie van de VN. 673,042 mensen zijn verdreven van hun huis. Het aantal beschadigde huizen is volgens de Filipijnse overheid nu 150.000.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.