Nederland
helpt
Nepal

Drie maanden na aardbeving Nepal: hulp bemoeilijkt door regenseizoen

Mede dankzij de bijdragen van mensen in Nederland aan Giro555 werken hulpverleners in Nepal met man en macht om alle getroffenen te bereiken en hulp te bieden. Lees hier wat hulporganisaties achter Giro555 tot op heden hebben gedaan.
 
De situatie voor de Nepalese bevolking in Nepal is nog altijd zorgwekkend. Door de combinatie van moessonregens worden hellingen verder verzwakt en hebben Nepalezen en hulpverleners te kampen met landverschuivingen, modderstromen en vallend gesteente. Daardoor raken wegen onbegaanbaar en hebben tienduizenden gezinnen hun dorpen moeten verlaten. Hulpverleners spreken over een uiterst complexe hulpoperatie.
moesson aardverschuivingen Nepal
“Het moesson seizoen veroorzaakt hevige regens. Reeds beschadigde wegen zijn daardoor nog verder onbegaanbaar geworden. Sommige dorpen zijn hierdoor tijdelijk volledig afgesneden van de buitenwereld”, vertelt Lex Kassenberg, landendirecteur van CARE, één van de organisaties achter Giro555.
Hulporganisaties maken soms elk uur opnieuw een inschatting of zij bepaalde routes nog kunnen nemen. Om mensen in afgelegen gebieden zoveel mogelijk te blijven bereiken gaan hulpverleners te voet en worden pakdieren en dragers ingezet. Ook zijn vooraf voorraden aangelegd op bereikbare plekken, waar mensen gebruik van kunnen maken als ze geïsoleerd raken.
moesson Nepal

In hun zoektocht naar veiligheid, verblijven tienduizenden gezinnen nu in tijdelijke opvangkampen. Het is onduidelijk hoe lang het nodig is om daar te verblijven. “Leven in een tent is verstikkend en zonder werk is ons leven meer stressvol”, vertelt Bombahadur in het Haku-kamp in Rasuwa. Hulporganisaties zetten zich in om de kampen te voorzien van bijvoorbeeld waterpunten en schooltenten. Ook bieden ze vaktrainingen aan, zodat mensen op een nieuwe manier geld kunnen verdienen.”

Nepali zijn gewend aan het leven in een uitdagende omgeving. Maar de impact van de aardbeving voor deze mensen die voorheen al in grote armoede leefden, vraagt het uiterste van het coping-mechanisme van mensen”, zegt Al Panico, hoofd van het Rode Kruis in Nepal.

Kassenberg: “We weten dat de weg naar herstel lang is. Het is mooi om de weerbaarheid en de gemeenschapszin van de Nepali te ervaren.”Bij de aardbevingen van 25 april en 12 mei werden 8.856 mensen gedood. In totaal zijn 604.930 huizen zijn verwoest en 288.856 zijn beschadigd. Naar schatting hebben 2,8 miljoen mensen hulp nodig.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.