Stop de ebola-ramp

Duizenden kinderen wees door Ebola

Sinds de start van de uitbraak van ebola in West-Afrika hebben volgens UNICEF minstens 3.700 kinderen in Guinee, Liberia en Sierra Leone één of beide ouders aan de ziekte verloren. Velen van hen worden bovendien uit angst voor besmetting in de steek gelaten door hun familieleden.

Terwijl het dodental door ebola in West-Afrika oploopt, laten voorlopige rapporten uit Guinee, Liberia en Sierra Leone zien dat het aantal weeskinderen door de ziekte de laatste weken sterk is toegenomen. Binnenkort zal het aantal waarschijnlijk verdubbeld zijn.

“Duizenden kinderen zien hun vader, moeder of andere familieleden sterven door ebola”, zegt Manuel Fontaine, regionaal directeur van UNICEF in West- en Centraal-Afrika. Hij is net terug van een bezoek van twee weken aan Guinee, Liberia en Sierra Leone. “Deze kinderen hebben speciale aandacht en steun nodig. Ze voelen zich ongewild en in de steek gelaten. Weeskinderen worden normaal gesproken opgenomen door een familielid, maar in sommige gemeenschappen is de angst voor ebola sterker dan de familiebanden.”

Ebola treft kinderen op emotioneel gebied zwaar. Zeker ook als zij of hun ouders geïsoleerd zijn voor behandeling. De hulporganisaties achter Giro555 bieden kinderen op traditionele en nieuwe manieren emotionele en fysieke zorg.

In Liberia helpen hulporganisaties, waaronder UNICEF, de overheid met het trainen van maatschappelijk werkers en hulpverleners op het gebied van psychische zorg, en er wordt zorg geregeld voor kinderen die in de steek zijn gelaten. In de zwaarst getroffen gebieden wordt samen met lokale autoriteiten gewerkt aan het verbeteren van de steun vanuit gemeenschappen en families aan kinderen die getroffen zijn door ebola.

In Sierra Leone, worden de komende zes maanden meer dan 2.500 ebola-overlevenden – nu immuun voor de ziekte – getraind door UNICEF om hulp te kunnen verlenen aan kinderen die in quarantaine in behandelingscentra verblijven. Daarnaast werkt de kinderrechtenorganisatie samen met partners om alleenstaande kinderen te herenigen met hun familie door een uitgebreid familie-tracking-netwerk door het hele land. Dat netwerk zorgt ook voor psychosociale hulp aan kinderen.

In Guinee, zorgen UNICEF en partners voor psychosociale steun voor ongeveer 60.000 kwetsbare kinderen en families in door ebola getroffen gemeenschappen.

“Door ebola wordt een gewone menselijke reactie als het geruststellen van een ziek kind een mogelijke doodsoorzaak”, aldus Fontaine. “De overgrote meerderheid van kinderen getroffen door ebola krijgen nog steeds geen gepaste zorg. We kunnen niet op de gebruikelijke manier reageren op een crisis van deze aard en deze omvang. Er is veel moed nodig, meer creativiteit, en veel véél meer middelen.”

De hulporganisaties achter Giro555 hebben heel hard geld nodig voor de strijd tegen ebola en de hulp aan kinderen en hun families. Geef nu.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.