Stop de ebola-ramp

Ebola: hoe gaat het nu, een jaar na afkondiging internationale medische noodtoestand?

Dit weekend is het een jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de ebola-uitbraak uitriep tot internationale medische noodtoestand. De ergste ebola-uitbraak van de geschiedenis blijft West-Afrika teisteren.  De getroffen landen krabbelen langzaam weer op, maar de ziekte is nog altijd niet compleet uitgebannen, en de uitbraak heeft zowel diepe emotionele, als sociaal-maatschappelijke en economische wonden achtergelaten.

Het aantal nieuwe besmettingen van ebola in de West-Afrikaanse landen Sierra Leone en Guinee lag in de week van 2 augustus op 2; het laagste aantal sinds maart 2014, en markeert een derde opeenvolgende daling van het wekelijks gerapporteerde aantal nieuwe besmettingen. Positief nieuws, maar het is nog steeds nodig alert te blijven. Op 9 mei werd Liberia ebola vrij verklaard. Dit werd na 7 weken herroepen en het land is nu weer begonnen aan een count down. Wanneer er 42 dagen (tweemaal de incubatieperiode) niemand positief wordt getest op ebola wordt het land weer officieel ebola-vrij verklaard.

Inmiddels zijn er sinds de uitbraak van ebola in december 2013 in Guinee meer dan 27.898 mensen besmet geraakt, zeker 11.296 geregistreerde gevallen daarvan zijn inmiddels overleden. Onder de hulpverleners raakten zeker 869 besmet en minstens 507 van hen overleefden dit niet.

ebola gevallen per week

Bron: WHO

Vorige week berichtte de WHO dat er “een vaccin is ontwikkeld dat tot nu toe 100% effectief lijkt te zijn”. De test met het medicijn wordt uitgebreid en meer mensen worden preventief ingeënt.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 doen er alles aan om te helpen. Zij bundelden hun inzet om het ebola-virus in West-Afrika uit te bannen, maar het gevaar van verspreiding ligt nog steeds op de loer. Het blijft van uiterst belang alert te zijn en symptomen van de ziekte (die erg op andere ziekten, zoals Malaria, lijkt) direct te herkennen. Alleen zo kunnen nieuwe gevallen direct geïsoleerd worden, waarmee de kans op een nieuwe uitbraak wordt ingedamd.

Naast het behandelen en traceren van ebola gevallen richten de hulporganisaties zich vooral op preventie.

voorlichting over ebola

Zo deelt UNICEF hygiënepakketten (met desinfectiemiddelen, thermometers en voorlichtingsmateriaal) uit aan scholen om deze ebola vrij te houden. In gebieden waar een hernieuwde uitbraak op de loer ligt, traint UNICEF gezondheidszorgpersoneel van de overheid in ebola-management, maar ook over het opsporen en behandelen van ondervoeding. Kwetsbare gezinnen met kinderen waar een of beide ouders zijn overleden aan ebola krijgen een eenmalige financiële toelage.

Ook Oxfam Novib richt zich momenteel voornamelijk op het verzorgen van water, sanitaire voorzieningen en de promotie van goede hygiëne. De organisatie legt handwasfaciliteiten, waterpunten en latrines aan bij gezondheidscentra en scholen. Het gebruik van deze faciliteiten wordt gestimuleerd door de voorlichting die Oxfam geeft aan de studenten over het belang is van goede hygiëne.

Het Rode Kruis is druk met het coördineren van begrafenissen van overleden ebola-patiënten. Om verdere besmetting te voorkomen verlopen die volgens strikte reglementen.

Via radioprogramma’s geven CARE, Cordaid en World Vision voorlichting over ebola.

Ook de zorg voor overlevenden en nabestaanden vraagt tijd en aandacht.

Cordaid richt zich op psychische ondersteuning van zwaar getroffen gemeenschappen en gezinnen. De hulporganisatie helpt met de re-integratie van overlevenden en met financiële steun voor de zeer kwetsbare huishoudens; ondersteuning van levensonderhoud door middel van zaaigoed en gereedschap distributie en cash transfers aan gastgezinnen en wezen.

Ook Oxfam Novib biedt hulp op economisch vlak, gezien de epidemie markten volledig stil heeft gelegd, dreigt er honger. Zo heeft de organisatie een Cash-for Work-programma voor boeren om de irrigatie systemen te verbeteren en distribueert Oxfam elke twee maanden cash aan kwetsbare families om de hongersnood te ondervangen.

Het Rode Kruis helpt mensen die de ziekte overleven maar nog met fysieke klachten zoals oogproblemen, gewrichtspijn en hoofdpijn kampen. Bovendien hebben deze mensen vaak last van een stigma en sluiten anderen ze uit angst voor besmetting buiten. Middels o.a. de bewustwordingscampagne “Words against ebola” probeert het Rode Kruis bewustzijn en kennis te bevorderen en angst weg te nemen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.