Stop de ebola-ramp

Ebola laat zijn sporen na

23.694 zieken en 9.589 doden (Bron: WHO situation report 25 feb. 2015). Maar ook duizenden weeskinderen, scholen die lange tijd gesloten zijn en economieën die op hun gat liggen. Het zijn de harde sporen die het ebolavirus heeft nagelaten in West-Afrika. Het virus is op zijn retour, maar we zijn er nog lang niet. Het was, en is, een van de grootste hulpoperaties ooit.

Alleen al hulporganisatie UNICEF heeft maar liefst 5.177 ton hulpgoederen is verscheept naar de door ebola getroffen landen. Het gaat hier bijvoorbeeld om de beschermende pakken, handschoenen, chloor en zeep.

Kinderen zijn hard getroffen door het virus. Naar schatting gaat het om 8,5 miljoen kinderen die in de door ebola getroffen gebieden wonen. Als kinderrechtenorganisatie probeert UNICEF er voor deze kinderen te zijn. Zo heeft de organisatie niet alleen in veel gebieden gezorgd voor hulpgoederen, maar ook gezondheidscentra opgezet. Hier worden weeskinderen opgevangen en herenigd met de familie waar mogelijk. Ggezondheidswerkers en leraren worden getraind om verspreiding van het virus te voorkomen. Daarnaast deelde UNICEF tonnen zeep uit aan gemeenschappen en geeft op grote schaal voorlichting over ebola.

Het virus is inmiddels op z’n retour, maar we zijn er nog niet. De getroffen landen beginnen langzaam weer op te krabbelen. Maar nog altijd raken mensen geïnfecteerd met ebola en ligt een nieuwe uitbraak van het virus op de loer. De scholen gaan weer open en het ‘normale’ leven komt weer op gang. Maar er moet nog veel gebeuren.

De scholen in Guinee zijn weer open, maar leerlingen worden streng gecontroleerd op ziekteverschijnselen. Alleen zo kunnen we voorkomen dat ebola weer op grote schaal uitbreekt.

Hulporganisaties achter Giro555 richten zich de komende maanden onder andere op:

  • Zorgen dat kinderen weer naar school gaan, of alternatieve vormen van onderwijs kunnen genieten (bijv. radio onderwijs)
  • Voorlichting over gezondheid en hygiëne
  • Het organiseren van veilige begrafenissen
  • Het verbeteren van de lokale gezondheidszorg
  • Toegang tot schoon water
  • Gezonde voeding voor kinderen

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.