Nederland
helpt
Nepal

Eén boek, twee lichtjes voor meer dan 6.000 slachtoffers

Maarten van den Berg reist naar Nepal, waar hij mee zal gaan met een noodhulpteam. De komende dagen doet de hulpverlener van Cordaid verslag van zijn reis. Eerst moet hij nog even een visum halen op het Nepalese consulaat in Amsterdam.

“Het is druk op het consulaat van Nepal. Hulpverleners op weg naar Kathmandu zijn hier voor een visumaanvraag. Ik ook: ik reis naar Nepal met een noodhulp-assessmentteam van Cordaid. De telefoon van het consulaat gaat constant.

‘Het houdt niet op’ zegt de mevrouw van het secretariaat verontschuldigend. Journalisten bellen voor een interview met de consul. Die is net weg naar De Hallen Studio’s, waar de nationale Giro555 inzamelingsactie ‘Nederland Helpt Nepal’ van start is gegaan. Het consulaat zelf organiseert deze week een benefietdiner. Spontaan dient zich een sponsor aan: een hotelier biedt een locatie met bedienend personeel.

In de hectiek is op tafel, voor een folderrek, een altaar geïmproviseerd. Een opengeslagen reisgids toont een panorama van de Mount Everest. Aan weerszijde staan twee houten beeldjes: rechts een Boeddha, links een beeldje van de Hindoegod Ganesha. Er branden een paar waxinelichtjes. En er ligt een boek. Het is een condoleanceregister.

Eén boek, twee lichtjes voor de nu meer dan 6.000 slachtoffers. Ik denk aan hun familieleden. Al de mensen die de aardschokken weliswaar overleefden, maar die dierbaren hebben verloren. Dat zijn er veel. Ik teken het condoleanceregister. Er ligt een flyer naast van Giro555. “‘Geef nu!’ staat erop. …Aan al die familieleden, denk ik erbij.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.