Help slachtoffers Filipijnen

Een goede reden om vrolijk te zijn

Foto: Lanelyn Carillo/World Vision

De 14-jarige Rumina (in rood shirt) heeft een goede reden om vrolijk te zijn. Hun nieuwe huis is bijna klaar. Het laatste onderdeel, het dak, is zojuist geplaatst. “Ik vind het fijn om in ons nieuwe huis te zijn”, zegt ze, verlegen lachend. De mensen in het verwoeste Noord-Cebu pakken langzaam de draad weer op. Het is een maand nadat tyfoon Haiyan voorbij trok. Rumina woont in Siocon. Haar vader Romeo is visser. “We roeien met de riemen die we hebben”, zegt Romeo. In deze tijd van het jaar ligt de visvangst bijna stil. ”Dat betekent geen geld. En als we geen geld hebben, dan kunnen we geen eten kopen. Dus eten we wat gekookte bananen en zoeken we wortelgewassen.” En hoewel de mensen gewend zijn om alternatieven te vinden om te eten, is het moeilijker om alternatieven te vinden voor onderdak. Enkele weken na Haiyan bouwde Romeo samen met Rumina’s grootvader Rufo een onderkomen van kokosbomenhout. Maar de familie kon er nog niet in wonen, omdat er geen wanden en geen dak in het huis zaten. Dat is vanaf vandaag anders. “Kijk, dat is ons World Vision-dak”, zegt Rumina en ze wijst naar het witte zeil bovenop de houten structuur. De wanden van kokosbast zijn vervangen door zeildoek. “Het is fijn om weer comfortabel te kunnen slapen. We hoeven niet meer allemaal tegen elkaar aan te kruipen om het te laten passen”, zegt Rumina.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.