Nederland
helpt
Nepal

Aardbevingsbestendig terugbouwen in Nepal

Precies een jaar geleden werd Nepal getroffen door twee zware aardbevingen met duizenden gewonden. Inwoners durven nog altijd niet in een huis te slapen. En die angst is niet ongegrond.

Alsof er een granaat ligt die elk moment kan ontploffen. Dat is het gevoel dat Subhatra Basnet (65) heeft als ze haar huis binnenstapt. Ze woont langs een historische wandelroute in Chitlang, populair bij toeristen. Maar na 25 april 2015 kwamen die nog nauwelijks. Toen werd Nepal getroffen door een langverwachte aardbeving met meer dan 8.000 doden en 22.000 gewonden tot gevolg. In totaal werden 600.000 huizen verwoest. Ook veel huizen in het dorp van Basnet werden onbewoonbaar. Sinds die verschrikkelijke dag, precies een jaar geleden, slaapt ze in een tent. Met geld van Giro555 zorgde hulporganisatie ICCO voor tijdelijke huizen en de restauratie van watervoorzieningen in het dorp.

sigridspinnox-5

Foto: Sigrid Spinnox

 

De herdenking van de slachtoffers in Nepal deze dagen, wakkert bij Nepalezen herinneringen en trauma’s aan. Geruchten doen de ronde dat een nieuwe aardschok het land deze dagen treft. Veel Nepazelen verkozen de afgelopen nachten de open lucht. “Mijn lijf is bang”, zegt Basnet.

De angst voor een beving is niet ongegrond. Nepal ligt op het snijvlak van aardplaten. De beving van een jaar geleden was “slechts” 7,6 op de schaal van Richter. Sindsdien volgden meer dan 450 naschokken, die mensen keer op keer de straten op doen vluchten.  “The big one” moet nog komen, voorspellen experts.

Building back safer
Building back safer is dan ook het credo van hulpverleners én van de overheid. Ze willen veilige woningen, scholen en ziekenhuizen, gebouwen die tegen een stootje kunnen. Ze investeren in rampenplannen en evacuatieroutes. Metselaars en elektriciens worden opgeleid en voorraden bakstenen alvast aangelegd.

Nepal, Khararae 18 april 2016 Uitleg aan dorp bewoners door het rode kruis over hoe een huis opnieuw opgebouwd moet worden, bestemd tegen een aardbeving. Ook wordt verteld bij een ingestort huis door de aardbeving een jaar terug, wat de fouten zijn geweest in de bouw. Deze voorlichting wordt gegeven met geld van giro555 foto: ARIE KIEVIT

Uitleg aan dorpbewoners over aardbevingsbestendig terugbouwen. Ook wordt verteld bij een ingestort huis door de aardbeving een jaar terug, wat de fouten zijn geweest in de bouw. Deze voorlichting wordt gegeven met geld van giro555. Foto: ARIE KIEVIT

 

Maar de wederopbouw was tot nu toe nog nauwelijks te plannen. Het getroffen gebied bestrijkt 14 districten met vele afgelegen dorpen, die tijdens de moesson onbereikbaar zijn. De strenge winter maakte de aanvoer van extra materiaal als dekens en extra warme tenten noodzakelijk. Toen in september de noodhulpfase plaats had moeten maken voor die van wederopbouw, kreeg het land bovendien te maken met een grensblokkade. Een deel van de bevolking kwam in opstand tegen een nieuw vastgestelde grondwet en blokkeerde maandenlang de grensovergang met India met als gevolg schaarste aan brandstof voedsel en medicijnen. Nog altijd staan honderden meters lange files van brommers voor de benzinepompen.

Hulp verlenen op alle fronten tegelijk
Noodhulp bleef essentieel. “De blokkade heeft de situatie in Nepal na de aardbeving verergerd”, zegt Els Schapendonk van het Vlaamse Rode Kruis. Zij is juist op weg om in Gorkha te voet – wegen zijn er niet – in dorpen waar diaree is uitgebroken te helpen hygiënepakketten uit te delen. Het is één van de vele onderdelen van de hulpverlening hulpverleners zich voor inzetten, naast herstel van waterbronnen en wegen en zorgen dat mensen hun werk weer hervatten. Bijvoorbeeld door hen landbouwmateriaal te geven zodat ze weer kunnen oogsten. Hulp op alle fronten tegelijk.

Huizenbouw komt nog nauwelijks van de grond door vertragende overheidsregelgeving. De Nepal Reconstruction Authority die de bouw moet coördineren, is pas in januari ingesteld en heeft nog altijd geen groen licht gegeven om aan de slag te gaan. Besluitvorming laat op zich wachten. Procedures zijn slopend. “Je kunt niet verwachten dat na een jaar op zo’n grote schaal alle huizen weer zijn opgebouwd”, zegt Schapendonk. “Zodra de overheid groen licht geeft kunnen wij aan de slag, wij zijn er klaar voor.” Intussen zorgen hulporganisaties dan maar dat de naar schatting 2,5 miljoen mensen wier woning is verwoest in elk geval een degelijk tijdelijk onderkomen hebben, van hout en golfplaten. Ook geven ze alvast trainingen aan vaklieden als metselaars en timmerlieden in technieken om aardbevingsbestendig te herbouwen.

Liever langzaam en veilig

De bouw van veilige scholen komt gestaag op gang. Dit jaar moeten minstens 1.200 van de 8.000 vernielde scholen zijn herbouwd, volgens de hoogste veiligheidsvoorschriften.

Nepal, Kathmandu 16 april 2016 Een tijdelijke school gebouwd door world vision. ]Mede mogelijk gemaakt met de steun van mensen in Nederland aan Giro555 . foto: ARIE KIEVIT

Een tijdelijke school gebouwd door world vision.  Foto: ARIE KIEVIT

 

“We hadden geluk dat deze beving plaatsvond op een zaterdag, toen er geen kinderen in de klas zaten”, zegt Jimi Oostrum van Unicef, de organisatie die de scholenbouw met de overheid coördineert. “We mogen er niet van uitgaan dat we volgende keer ook die mazzel hebben. Natuurlijk hadden we verder willen zijn met de hulpverlening. Maar liever veilig en langzaam dan snel en overhaast.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.