Help slachtoffers Filipijnen

Eén jaar na Haiyan: drie Filipino’s vertellen hun verhaal

Vorig jaar, op 8 november 2013, raasde supertyfoon Haiyan over de Filipijnen. Het was een van de zwaarste stormen die ooit aan land kwam. Duizenden mensen kwamen om het leven. Miljoenen mensen verloren hun huis en bron van inkomsten. Na de eerste fase van noodhulp, werken Filipino’s nu hard aan de wederopbouw. Drie van hen vertellen hun verhaal.

Angie: ‘Dankzij deze boot heeft mijn gezin geen honger’
Angie woont met haar gezin op het eiland Sicogon. Door tyfoon Haiyan verloren zij hun boot, hun bron van inkomsten. Angie ontving een van de motorboten die ICCO en Kerk in Actie financierde met het geld van Giro 555. “Dankzij deze boot, heeft mijn gezin geen honger. Ik ga nu vaak mee met mijn man vissen, soms ga ik ook alleen aan het werk. We verkopen onze vangst op de markt. Met het geld dat we verdienen kopen we rijst en andere boodschappen.”

 

Susan: ‘Tranen van geluk’
Het huis van Susan Arellani Tampos (48) werd bij de tyfoon totaal vernietigd. Met hulp van het Rode Kruis werd een nieuw huis gebouwd. Susan: “Een jaar voor de tyfoon heb ik mijn man wegens ziekte verloren. Na de tyfoon zag ik mijn buren samen met hun man het huis repareren. Ik had mijn man niet aan mijn zijde, geen geld om bouwmateriaal te kopen of bouwvakkers te betalen. Elke avond als de kinderen en kleinkinderen sliepen huilde ik, terwijl ik bad om een manier te vinden om ons huis te repareren.” Toen het Rode Kruis-team kwam en vertelde dat er een huis voor Susan gebouwd zou worden, werd ze zo emotioneel, dat ze spontaan alle teamleden omhelsde. “Ik heb nu een nieuw, ruim en veilig huis.”

Joan: ‘Spelen en tekenen helpt tegen nare gedachten’
Joan* (13 jaar) is een vrolijk meisje, maar net als zo veel andere kinderen is ze nog steeds heel bang als het hard waait of regent. Als ze dan op school zit, wil ze het liefst zo snel mogelijk naar huis om te zien of het goed gaat met haar ouders. Het verdriet en het trauma zitten goed verstopt, maar het is wel belangrijk dat ze haar ervaringen een plek kan geven. Joan vertelt: “Op school krijgen we extra tijd om te spelen, te tekenen en te sporten. Ik vind dat fijn, want het helpt me om alle nare gedachten van me af te zetten. Vooral het tekenen is fijn, want dan krijgen we opdrachten. Zoals: teken het huis voordat de tyfoon kwam. Het is fijn om daar aan te denken en ik hoop dat onze tuin er op een dag weer net zo uit ziet als voor de tyfoon. (*Niet haar echte naam om haar identiteit te beschermen.)

Lees hier nog meer verhalen.

Nederland kwam na de ramp massaal in actie en gaf ruim € 36 miljoen aan Giro555 voor slachtoffers van deze ramp. Op donderdag 6 november publiceren de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 een tweede rapportage over wat er tot nu toe met dit geld is gedaan. De eerste rapportage werd op 6 maart 2014 gepubliceerd.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.