Nederland
helpt
Nepal

Een klein handeltje is van groot belang

Wat doe je als de aardbeving je hele handeltje bij het vliegveld om zeep helpt? Terwijl je bent gebonden aan de rolstoel, verstoten door je man en 2 dochters moet onderhouden. Niet bij de pakken neerzitten, als het aan Maiti Majhi ligt. Gastdeelnemer Liliane Fonds hielp haar weer back in business.

Maiti Majhi verkocht spullen aan klanten bij de ingang van Tribhuwan international vliegveld toen de grond begon te trillen. “Ik was hulpeloos toen de grond schokte en iedereen wegrende om een veilige plek te vinden. Ik kon alleen maar bidden dat het gauw op zou houden” vertelt Ms. Majhi. Zij zit in een rolstoel en runt een handeltje bij het vliegveld.

Ms. Majhi (52 jaar oud) komt van een dorp in het veraf gelegen district Sindhupalchowk. Zij is halfzijdig verlamd en kon geen huishoudelijke taken meer doen waardoor haar man haar niet meer accepteerde. 5 jaar geleden kwam zij daarom naar Kathmandu samen met haar twee dochters. Zij begon een handeltje waarbij haar dochters haar helpen om spullen heen en weer naar het vliegveld te brengen.

De aardbeving op 25 april zal zij niet snel vergeten. Ondanks het gevaar van naschokken en instorting waren Majhi en haar dochters gedwongen om in hun gehuurde kamer te blijven slapen omdat de plaats met noodopvang voor haar niet toegankelijk was. Daarbij lag haar handeltje stil vanwege de naschokken en omdat er minder mensen bij het vliegveld kwamen. Al snel had zij geen geld meer om haar voorraad aan te vullen.

Op dat moment kwam zij in contact met een medewerker van Karuna. Als onderdeel van het programma Levensonderhoud ontving ms. Majhi 20.000 Nepalese roepies (€ 165). Hiermee kon zij haar voorraad aanvullen en zelfs een deel op de bank zetten voor een toekomstige uitbreiding van haar handel. Ms. Majhi wordt ook begeleid bij haar boekhouding en vertelt trots dat zij elke dag meer verdient en kan sparen. Haar dochters kunnen hierdoor allebei naar school.

Bron: Liliane Fonds

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.