Help slachtoffers Filipijnen

Een nieuw begin met hamer en spijkers

Johannes Cortez bouwt aan zijn nieuwe huis Foto: Jim Stipe, Caritas

Zijn echte naam is Hermogenes Cortez Junior, maar zijn vrienden noemen hem Johannes. “Naar Johannes de Doper”, zegt hij glimlachend. Tyfoon Haiyan heeft het huis van Johannes, zijn vrouw en twee kinderen verwoest, maar zelf zijn ze gelukkig ongedeerd gebleven. Hun huis stond in het gehucht Hauban, middenin de rijstvelden, vlakbij Ormoc, Leyte. Medewerkers van Caritas Filipijnen, Cordaids zusterorganisatie, hebben na de ramp mensen snel voorzien van materialen – tentzeilen, spijkers, touw en gereedschap – en hen getraind in het bouwen van een tijdelijk onderkomen met restmateriaal, ruim voorradig in het puin.

Op het erf van Johannes is het een drukte van belang wanneer een timmerman en vrijwilligers beginnen aan de bouw van een voorbeeldhuisje van beschikbare materialen. Terwijl andere families het goede voorbeeld volgen, lopen medewerkers van Caritas van huis tot huis om assistentie te verlenen. Hoewel bedoeld als tijdelijk onderkomen, ziet Johannes zijn nieuwe huis als permanent. “Mijn huis is een permanent tijdelijk onderkomen”, grapt hij. Hij denkt dat het zeker een jaar zal blijven staan en maakt al plannen voor uitbreiding, als hij weer wat geld heeft verdiend. De tyfoon kan dan het huis van Johannes verwoest hebben, zijn geloof is alleen maar versterkt. “Ik ben God dankbaar”, zegt hij, “want kijk, wij leven allemaal nog!”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.